Skocz do zawartości

[korby] rower stacjonarny i długość korb.

szatan21292

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie :) dziś do mnie przyszedł kupiony na allegro rower stacjonarny ( spinning ), sprzęt nie powiem bardzo ładny, koło zamachowe 15kg. Ale jest pewien mankament, otóż ów rower ma dziwnie krótkie korby, zmierzyłem je i okazało się że mają tylko 140mm :) i tu moje pytanie, to tak ma być w rowerze spinningowym ? jeśli nie to poradźcie gdzie można kupić dłuższe korby do roweru stacjonarnego.

Napisano

Polega on na tym że w moim rowerze na którym trenuję jak jest powyżej 10stopni i w miarę sucho;) mam korby 175mm a w rowerze stacjonarnym na którym trenuję w zimę są one o 3,5cm krótsze. A jak się człowiek przyzwyczai w zimę do jazdy na takich króciutkich korbach to może to skutkować kontuzjami w sezonie. A przynajmniej tak mi się wydaje.

Napisano

To może inaczej zapytam. Czy jeżdżąc teraz na stacjonarnym rowerze z korbami 140mm, mogę się spodziewać kontuzji na wiosnę gdy przesiądę się na rower szosowy z korbami 175mm ?

Napisano

To może inaczej zapytam. Czy jeżdżąc teraz na stacjonarnym rowerze z korbami 140mm, mogę się spodziewać kontuzji na wiosnę gdy przesiądę się na rower szosowy z korbami 175mm ?

Wszystko zależy tez od tego jak dużo będziesz na takim rowerku jeździł i na jakim przełożeniu. W niektórych roweruch spiningowych korby montowane są na kwadrat więc nie problem je zmienić.

Generalnie jeżdżąc innej długości korb mięśnie będą pracowały trochę w inny sposób. Może to oczywiście doprowadzić do kontuzji, ale raczej tylko wtedy kiedy będziesz jeździć na dużych obciążeniach. Jeśli będzie to w miarę lekka jazda dla podtrzymania formy to nie przejmowałbym się tym zbytnio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...