Skocz do zawartości

[wolnobieg]Shimano standard-jaka szerokość?

munenori

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje wiosną zmienić wolnobieg,obecnie mam Shimano MF-TZ21,który ma szerokość 34,2mm.

Upatrzyłem na allegro wolnobieg o mniejszej ilości zębów,ale ma szerokość 35,5mm.

Czy można będzie ten węższy założyć jako zamiennik?

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Tak,ilość biegów się zgadza,w napędzie mam 7,ten który chce kupić ma również 7 zębatek.

Dokładnie chodzi mi o ten wolnobieg:http://allegro.pl/show_item.php?item=1321767180

Pozdrawiam

Napisano

To nie będzie problemu. Jedynie raz się spotkałem z tym, że pomiędzy nakrętką kontrującą konus, a ramę musiałem wstawić podkładkę ponieważ najmniejsza koronka obcierała o ramę.

Napisano

Witam

Dzięki za odpowiedź.

Z tego co napisał sprzedawca,to jego twardość nie odbiega od fabrycznych Shimano MF-TZ21,spotkałem natomiast inny wolnobieg,MF-HG37.

Ilość zębatek i ilości poszczególnych zębów pasują mi,natomiast chodzi mi o twardość-czy liczba po oznaczeniu literowym sugeruje twardość?

Czy ten HG37 wytrzyma dłużej niż TZ21?Sprzedawca daje gwarancję 24 miesiące

Pozdrawiam

Napisano

Oznaczenie może mówić nam jedynie o modelu wyżej lub niżej , choć według mnie jedno i drugie to Shimano Tourney, co do zużycia po paru km moim zdaniem będzie podobnie, więcej do gadania ma tu łańcuch, który rozciągając się po kilkuset km daje w kość zębatkom wolnobiegu zużywając zęby. Gwarancji zaś nie podlega zużycie koronek, jedynie w przypadku kiedy taka pęknie np. w pół. Lub ewentualnie gdy system zapadania w wolnobiegu przestanie blokować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...