Skocz do zawartości

[mostek] problem z długością mostka

detonator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecnie śmigam na mostku o długości 120mm i wznosie 6 stopni.

Przy moim wzroście ( 181 cm ), rozmiarze ramy L oraz jej geometrii typowo all mountain, czuję się trochę dziwnie tzn za bardzo wyciągnięta pozycja, co daje się odczuć bólem karku.

Czy zmiana mostka na krótszy, tak 100mm da sporą różnicę ?

Chce się również pozbyć jednej podkładki z pod mostka, która to ma 1 cm, więc myśle nawet o mostku o długości 90 mm.

Tak ogólnie-czy zdjęcie podkładki o wysokości 1 cm i skróceniu mostka o 1 cm wyjdzie na zero ??

Nie będę jeszcze bardziej leżał na kierownicy ?

Pozdrawiam

Napisano

100mm 10 stopni, może coś da. Ja mam 110mm i kąt dość duży na plus, chyba 10 stopni będzie i jeździ mi się ok. Siodełko możesz jeszcze wysunąć do przodu. Najlepiej przetestować kilka ustawień. Kup sobie kilka różnych mostków, wypróbuj każdy, jeden zachowaj, reszte zwróć w sklepie. Jeżeli sklep daje możliwość zwrotu, bo według prawa nie ma takiego obowiązku wobec kupującego.

Napisano

Tutaj masz zmianę pozycji (nowa na czerwono):

http://w31.wrzuta.pl/sr/f/6AnMHZwYlHw/bike

Uczucie "wyciągnięcia" to nie tylko obniżony tułów, ale także wysunięcie rąk do przodu.

Przy tych zmianach które planujesz, różnice będą czysto symboliczne.

Ale ogólnie:

- tułów nieco bardziej obniżony (nie wyczujesz), a więc teoretycznie nieco bardziej wyciągnięty;

- ale ręce będą mniej wyciągnięte i generalnie coś czuję, że będzie to wygodniej dla ciebie.

No i wbrew pozorom, nie powinno się gorzej podjeżdżać.

Napisano

Może na rysunku różnice wydają się małe, ale wg mnie w praktyce będą spore. Kiedyś miałem mostek 70 mm i przy zmianie na 100 różnica w jeździe była duża. Więc w drugą stronę powinno być podobnie. Zawsze też można przesunąć siodełko do przodu albo dać inną kierownicę, giętą. A jak już masz to bardziej giętą.

Napisano

Tyle, że w twoim przypadku zmiana mostka z 70 na 100 to duża różnica i w realu i na rysunku, nie tylko w pozycji ale i zachowaniu bajka.

Natomiast u niego jest to 1 cm, do tego z innym ruchem, który redukuje zmiany na prawie niezauważalne.

Co do zmian siodełka, to nie jest takie proste.

Idealna pozycja na rowerze zakłada pewien kąt, ułożenie kolano-stopa.

Więc nie zawsze jest sensownie od tak przestawiać sobie siodło.

Jeżeli taka zmiana będzie pozytywna, to jasne. Ale jeżeli pogorszy ten kąt, to lepiej zmieniać mostek.

http://download.bikeboard.pl/foto/sposob3.jpg

Można jakiś sznurek puścić z kolana na stopę i zobaczyć, czy jest sens ruszania siodła. Każdy jest inaczej zbudowany, więc musi to sam sprawdzić.

Napisano

Mam podobny problem po zmianie roweru, mostek 110 przy 7st. rama 19,5

Czuje większe naprężenie na odcinku piersiowym kręgosłupa i większy nacisk na dłonie, wyprostowane ręce w łokciach w większości czasu jazdy.

Jednak z drugiej strony nie odczuwam obciążenia na krzyżu co było jeszcze bardziej uciążliwe przy dłuższej jeździe, zapewne z powodu jakiegoś tam problemu z kręgosłupem (występuje nie tylko na rowerze).

Nie wiem czy udałoby się dobrać tak ustawienia mostka czy też siodła, żeby znaleźć złoty środek. Cholera wie na jaki mostek zmienić a testowanie ze zmianami mostków to jakiś tam większy kłopot.

Napisano

Ja planuje przesiadkę z mojej starej 80 mm na 100 mm - chcę uzyskać bardziej sportową sylwetkę, stąd moje pytanie brać mostek 90 mm czy 100 mm przy wzniosie obydwu 6 stopni, do tego kierownica Richey WCS 30 mm gięta. Dodam że posiadam ramę 19 cali i mam 186 cm wzrostu.

Napisano
Można jakiś sznurek puścić z kolana na stopę i zobaczyć, czy jest sens ruszania siodła. Każdy jest inaczej zbudowany, więc musi to sam sprawdzić.

A co jeśli to założenie nie będzie spełnione? Osobiście wolę mieć wygodną pozycję i ten sznurek opada przed pedałem... Poza tym bardziej już nie da się wysunąć siodełka, żeby nitka opadała na oś pedału.

Napisano

Grand przy twoim wzroście i stosunkowo małej ramie, jak najbardziej pasuje mostek 100 mm, tym bardziej na giętej.

Sathgart co do tego sznurka.

Można to sobie sprawdzić na 2 sposoby, przy różnych ustawieniach pedała (poziomo):

http://www.thebikestand.com/bike-fit-plumb.jpg

czyli z kolana spada sznurek (pion) na środek pedału (miejsce nacisku stopy)

Także w najniższym ustawieniu stopy

http://images.travelpod.com/users/jayn_and_andy/1.1248534765.contador-in-time-trial.jpg

widać ten układ kolano - stopa.

Ten układ jest ponoć najbardziej efektywny w kręceniu.

Pewnie wszystko bierze się z tego, że ludzkie mięśnie mają taki układ podczas biegania:

http://www.twoj-sport.pl/storage/resize/600/500/storage/pages/1923/bieg11_article1.JPG

http://resources2.news.com.au/images/2009/05/28/1225717/607606-usain-bolt.jpg

- czyli w momencie zetknięcia stopy z ziemią jest ten układ kolano-stopa.

ps.

http://www.sheldonbrown.com/kops.html

http://www.bikesportmichigan.com/bikes/karma.shtml

Napisano

Tyle, że w twoim przypadku zmiana mostka z 70 na 100 to duża różnica i w realu i na rysunku, nie tylko w pozycji ale i zachowaniu bajka.

Natomiast u niego jest to 1 cm, do tego z innym ruchem, który redukuje zmiany na prawie niezauważalne.

Ale chodziło o zamianę mostka 120 na 100 lub 90 mm. I w takim przypadku różnica będzie mocno odczuwalna.

Napisano

A znasz kąt ramy? Gdybyś miał kąt podsiodłowej w okolicach 71, to jest to możliwe.

Bo to troszkę dziwne, że przy siodełku do przodu i tak masz pion przed osią pedału. No chyba, że masz długość nogi nietypową. Być może masz bardzo wysoko siodło i przez to kolano cofnięte. A korby pewnie masz standardowe - 175 mm ramie.

Napisano

korby mam 170 mm a co do siodełka to racja, mam wysoko, dobierałem metodą: tak wysoko, żeby możliwe było pedałowanie piętami do tyłu, a potem jeszcze delikatnie do góry :icon_wink:

Napisano

Dziękuje wszystkim za rady ;)

Reasumując-zmiana mostka z 120mm na 90mm i wyciągniecie jednej centymetrowej podkładki z pod tegoż mostka, poprawi ( wyprostuje ) pozycję na rowerze ??

Napisano

Ja mam inny problem. 188cm i ramka 21'5 cala. Może lekko za duża ale fajnie sie jeździ z małym "ale". Mostek 110mm wznios 15 stopni, kierownica 30mm wznios, gięcie 6 stopni. Po prostu przy jeździe lekko zaczynają boleć mnie łopatki i mam wrażenie że jest duży nacisk na nadgarstki. Chyba za bardzo wyciągnięta pozycja. Jestem jakby lekko zgarbiony. Mam fundusze na nowy mostek i kierownice ale jaki kupić żeby było lepiej. Nie znam sie na odpowiedniej postawie na rowerze. Dzieki.

Napisano

detonator, pozycja tułowia będzie identyczna, może za 2 mm wyższa.

Tyle, że będziesz miał mniej wyciągnięte ręce, więc ciut więcej ciężaru pójdzie na pupę zamiast na dłonie/kierę.

Stefan, bardzo wyciągnięta pozycję idzie poznać po bólach kręgosłupa. Po prostu musimy mocno pracować kręgosłupem, gdyż dłonie są "za daleko" by przejąć więcej wagi. No i gorzej sie czuje rower na ostrych zakrętach, jedna ręka jak by uciekała.

Twój Felt 520 w tym rozmiarze, ma górna rurę 635 mm, to sporo choć przy twoim wzroście powinno być ok, tym bardziej mostek.

No chyba, że masz długie nogi i stosunkowo mały zasięg ramion, to 635 mm może być za dużo.

Rogami można sprawdzić, czy rama jest ok. Jak będziemy jechać bardzo długo (ponad 10 km) na rogach i poczujemy bóle oraz niewygodę, to może znaczyć, że dłuższej ramy nie potrzebujemy.

Jeśli zaś będzie wygodnie, to może mamy za krótką.

Napisano

Byś sprawdził inne ustawienia i jazdę na rogach.

Nie za bardzo wiem, skąd ból łopatek, ja chyba nigdy czegoś takiego nie miałem :) (kręgosłup, dłonie tak)

Bo jedyne co możesz zrobić, by poprawić wygodę, to kupić mostek z wyższym wznosem lub krótszy (lub ew. ciut bliżej siodło). Z tym, że mostek np: 90 mm przy twoim wzroście to trochę mało, rower może być troszkę nerwowy.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dokonałem zakupu:

Kierownica o szerokości 685mm, gięciu 30mm. Mostek: 90mm wznos 5*

Dotychczas było: 640mm szerokości, gięciu 20mm. Mostek 120mm i 6* wznosu. Dodatkowo jedna podkładka pod mostkiem o wysokości 10mm.

Nowego zestawu jeszcze nie zakładałem, ale mam nadzieje, że będzie dobrze to znaczy, pozycja na rowerze się podniesie i bardziej wyprostuje ;)

Napisano

Na ja miałem ewidentnie za bardzo wyciągniętą pozycję, dlatego trzeba było wprowadzić trochę zmian.

Zrobiłem takie wstępne przymiarki i wyszło, że na nowym zestawie przybliżę się względem siodełka o 4 cm, jednak kierownica pójdzie w dół o 2cm :)

Nie sądziłem, że 1 stopień mniej, w podniesieniu mostka, może zrobić aż taką różnicę.

Napisano

Podkładki wywaliłem 5mm ( zostało 15mm )

te 10mm było by chyba za dużo, choć wszystkie te ustawienia będę dopiero testował w marcu.

Co do podkładki pod mostek, co powiecie o TYCH podkładkach ??

Na innej aukcji, widziałem adnotacje, że nie są one polecane do cięższych odmian MTB.

Ogólnie bardzo mi się podobają te podkładki. Nie ze względu na wagę, tylko mają ciekawy kształt.

Co o nich powiecie ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...