Skocz do zawartości

[Damper] FOX, Rock Shox, Suntour?

Migdal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, jako, że na rowerami z pełnym zawieszeniem nie interesowałem się nigdy za specjalnie zwracam się do was o pomoc.

Mam okazję kupić ramę, 4-zawias z ogniwem Horsta która może być zawieszona na którymś z poniżej podanych amortyzatorów:

Suntour Epicon Air LOD.

RS Monarch 3.2 Air LO.

RS Monarch 4.2 Solo Air.

FOX Float RP23.

Skok to 115mm, wiadomo, że FOX bije na głowę resztę damperów, ale czy warto dopłacać do niego sporo kasy? równica w cenie ramy z Epiconem a FOX'em to ok. 1000zł.

Rame z Suntourem mógł bym mieć za ok. 1900zł, z FOX'em za 2900zł. Może warto zainwestować w RS'a? Monarchy mają platformę?

Od zawieszenia oczekuję dobrej pracy, niskiej wagi, wiadomo, że nie będzie to szaleństwo ale mógł by nie ciążyć, i fajnie by było aby miał platformę.

Liczę na waszą pomoc bo full chodzi mi po głowie od dawna :-)

Napisano

, wiadomo, że FOX bije na głowę resztę damperów,

To nie jest tak do końca, są lepsze :(

Raczej powiedział bym tak, Foxy są sprawdzone i nieźle działają z większością ram. Więc to taki zakup w ciemno bez zwiększonego ryzyka. Niestety serwis jest drogi.

Napisano

Kolejne pytanie, Czy oba monarchy róznią się czymś tak znacznie, że warto było by dopłacić do RS 4.2? 3.2 ma platforme?Różnica między ramą z Epiconem a ramą z Monarchem 3.2 wynosi 250zł, a między ramą z RS'em 3.2 a RS'em 4.2 wynosi 150zł. Który wg. was najlepiej wziąć na płaskie Łódzkie tereny?

Nie wiem dlaczego wbiłem sobie do głowy, że to jest monarch 3.2... jest to RS Ario 3.2 Air.

Sprawa wygląda tak, ramy z niżej podanymi damperami są w następujących cenach:

Suntour Epicon Air LOD - 1850zł

RS Ario 3.2 Air- 2100zł

RS Monarch 4.2 Solo Air- 2250zł

Jako sprzedawca Kellys'a rama będzie wiadomego producenta:

http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=21524&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=243&subcat_id=246

Ogniwo HORST'a, 4-zawias... Rama wygląda bardzo dobrze, mam duze zaufanie do Kellys'a więc zdecydowałem się na jego ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...