Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe]pytanie

Suvorow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem dosyć zielony w tematyce hamulców tarczowych, ale do rzezcy. Posiadam Kellysa Quartz 2009 z hamulcami typu v-brake. Moje pytanie do Was brzmi tak - czy oprócz manetek, zacisków, tarcz i kabelków musiałbym coś kupic zeby wymienic hamulce?? Czy konieczna jest wymiana piast??? Czy inne elementy są kompatybilne z tarczówkami hydraulicznymi???

Z góry dziękuje za odpowiedź Suvorow

Napisano

Sprawdź czy masz piaste przystosowaną do tarczówek. - piasta musi mieć mocowanie tarczy po lewej stronie, inaczej nie masz jak zamontować tarczy.No i oczywiście z tył w ramie po lewej mocowanie zacisku i na przodzie na widelcu. To takie bardzo oczywiste rzeczy. Po za tym i tym co wyżej napisałeś to nie ma chyba innych przeciwwskazań.

Napisano

Piasty firmowo nie są przystosowane do tarcz, więc musiałbyś wymienić przynajmniej piasty i szprychy. Rama i amor są przystosowane więc jest ok. Masz tam firmowo klamkomanetki, więc oprócz klamek, które są częścią hamulca musisz kupić osobne manetki.

Napisano

dzięki chłopaki, a manetkach wiedziałem wczesniej, głównie mnie interesują te piasty, no to trzeba bedzie wymienic,jezeli ktos majeszcze jakies sugestie to chetnie wyslucham

Napisano

Może się okazać, że lepiej (taniej lub lepiej jakościowo i ogólnie) wymienić całe koła, a nie tylko piasty i z konieczności szprychy. Jak nie wymieniałeś amora i nadal masz to RST to nie zakładaj na przód tarczy większej niż 160 mm, bo już kompletnie dobije to ten amor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...