luk85 Napisano 13 Września 2010 Napisano 13 Września 2010 Witam Od kilku dni jestem szczęśliwym użytkownikiem Suntoura Epicona LOD. Widelec został napompowany do mojej wagi, a prędkość odbicia ustawiłem sobie mniej więcej pośrodku, na razie wjeżdżam się w niego. Epicon zamiast rysunku żółwika i króliczka ma symbole +/-, domyślam się, że + to szybciej a - to wolniej. Jestem ciężki, jeżdżę sporo po asfalcie, ale lubię czasem wjechać w teren, stąd moje pytanie - w jakich warunkach najlepiej zmieniać to ustawienie? Domyślam się, że szybsze tłumienie potrzebne jest podczas szybkiej jazdy po nierównym asfalcie lub w ciężkim terenie, zaś wolniejsze np na polnej drodze lub w miarę dobrym asfalcie, gdzie nierówności są bardziej łagodne, np muldy a nie wyrwy... Dobrze kombinuję? Jak na razie czuję, że tak jak mam teraz jest ok, przewaga nad XCR-em którego miałem do niedawna jest odczuwalna nawet przy głupim zjeżdżaniu z krawężnika Z XCR-em wiąże się moje następne pytanie. Epicon to model 3 razy droższy niż XCR. Tamten złapał mi luzy, tuleje są ponoć niewymienialne, a luzy biorą się m.in. stąd, że są one plastikowe i tandetne. Jednak to co widać na zewnątrz w Epiconie wygląda na taki sam plastik. Używał ktoś tego widelca dłużej? łapie luzy podobnie szybko jak XCR? Da się w nim je skasować? Jest to jakoś lepiej wykonane? Nie mogę się sugerowac tym co widać na zewnątrz, a rozbierać tego raczej nie mam zamiaru :] No i jeszcze jedna rzecz - XCR-a mam w domu i trzymam go na wszelki wypadek. Zauważyłem, że gdy puknie się w lewa goleń (ta od regulacji twardości, nie od blokady) coś w środku głośno stuka, jakby coś latało luzem. Jakoś nie słyszałem, żeby coś tam stukało w czasie jazdy... Amortyzator chodził dobrze, czy to jakoś znak, że raczej lepiej już go nie zakładać do żadnego roweru?
bros Napisano 13 Września 2010 Napisano 13 Września 2010 Tłumienie jest mocniejsze lub słabsze. Szybsze lub wolniejsze jest odbicie (powrót). Zwiększając tłumienie widelec wolniej powraca do pozycji wyjściowej. Przy małym tłumieniu odbija szybko. Najlepiej znaleźć jedno ustawienie, które będzie Ci najbardziej odpowiadało. Nie wiem czy jest sens regulować tłumienie przy zmianie nawierzchni z asfaltu na leśną ścieżkę. Największe znaczenie ma to na ciężkich technicznie trasach pokonywanych przy małych prędkościach. Zbyt szybko odbijający widelec mógłby wytrącić Cię z równowagi lub nurkować przy każdej następnej nierówności. Co do XRCa to jest w nim prawdopodobnie sprężyna, która bez obciążenia jest odrobinę luźna. Czy jak ugniesz go na kilka centymetrów i wtedy postukasz to nadal coś w środku lata? Wg mnie amortyzator można spokojnie założyć do innego roweru.
luk85 Napisano 13 Września 2010 Autor Napisano 13 Września 2010 Fakt pomyliłem pojęcia, ale wiadomo o co mi chodzi :] Czyli plusem zwiększam tłumienie i widelec wraca wolniej. XCR stuka też przy lekkim ugięciu (1-1,5 cm). Przy mocniejszym muszę go porządnie docisnąć do podłogi, więc jest zbyt usztywniony by to sprawdzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.