Skocz do zawartości

[kaseta PG-981] jaki łańcuch ?

czkier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Temat może podobny do innych ale specyficzny:

Mam kasetę PG-980, do tej pory jeździłem na łańcuchu Shimano (nie wiem jaki model ale jakiś z tańszych - dostarczony z rowerem). Niedawno zmieniłem łańcuch na PC-971 i jest problem bo działa to wszystko zdecydowanie po niżej oczekiwań. Środkowy bieg jest strasznie niezdecydowany, zmiany są wolne, głośne i "na raty". Co ciekawe, zmieniając sam łańcuch z powrotem na Shimano wszystko wraca do normy (bez jakichkolwiek regulacji).

Kaseta ma przebieg 200km, łańcuch Shimano z 400km, łańcuch SRAM - nowy, Manetki XT, przerzutka XTR.

Inną ciekawa rzeczą jest, ze kręcąc korbami do tylu, gdy łańcuch jest na najmniejszej zębatce kasety, okazjonalnie zahacza o sąsiednią (!) zębatkę i dzieje się to tylko na PC-971 - tak jakby były temu winne wystające trzpienie których nie ma w łańcuchach Shimano. Dodam ze zmiany biegów na dwóch najmniejszych zębatkach działają nie najgorzej.

Czy ktoś może miał podobne doświadczenia, najlepiej właśnie z PG-980 ? W czym właściwie jest problem ?

Napisano

Do tej kasety SRAM zaleca łańcuchy PC 991 i PC 991 Cross Step. Z opisu niby niczym się nie różnią. Miałem podobne doświadczenie z tą różnicą, że miałem od nowości kasetę i łańcuch SRAM-a a przerzutkę Shimano. Zmiany biegów nie były bezproblemowe do momentu wymiany przerzutki również na SRAM-a. Trudno jednak wymagać abyś w nowym rowerze wymieniał przerzutkę i manetki po to, aby używać łańcucha innej firmy. Spróbuj poregulować przerzutkę, może to oś da.

Napisano

Po zamontowaniu CS-M770 wszystko działa lepiej ale bez rewelacji, na razie sprawdzałem tylko łańcuch PC-970. Chyba jeszcze skrócę łańcuch i wtedy zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...