iras76 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 witam nietypowy problem i w związku z tym pytanie, mam ramę do której max. można włożyć amor do 50-60 mm skoku czy w RSach z alltravelem da się zmniejszyć skok poniżej fabrycznego ? wiem że można pobawić się z komorami ale takie rozwiązanie mnie nie zadowala...
Timon92 Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Tak, musisz po prostu znalezc/dorobic podkladke AllTravel o odpowiedzniej dlugosci i wlozyc ja razem z pozostalymi.
Sonix Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Tak, musisz po prostu znalezc/dorobic podkladke AllTravel o odpowiedzniej dlugosci i wlozyc ja razem z pozostalymi. Koledze chodzi o zmniejszenie skoku poniżej 80mm. a tego nie jestem pewien czy sie da podkładkami.
MichalK Napisano 28 Sierpnia 2010 Napisano 28 Sierpnia 2010 Da się, tylko trzeba będzie pompować do wyższego ciśnienia niż dla 80mm skoku.
iras76 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Napisano 29 Sierpnia 2010 No to jest już światełko w tunelu dzięki za szybką odpowiedź
Sonix Napisano 29 Sierpnia 2010 Napisano 29 Sierpnia 2010 Da się, tylko trzeba będzie pompować do wyższego ciśnienia niż dla 80mm skoku. Po pierwsze amortyzatora tego nie pompujesz w zależności od skoku tylko w zależności jaki chcesz uzyskać SAG i jaki czuły ma być amortyzator do tego służy odpowiednio pozytywna i negatywna komora powietrzna. Po drugie kolega pisał : wiem że można pobawić się z komorami ale takie rozwiązanie mnie nie zadowala... więc wywnioskowałem że chodziło mu właśnie o bawienie się komorami poprzez odpowiednie ciśnienie w komorze pozytywnej jak i negatywnej.
MichalK Napisano 29 Sierpnia 2010 Napisano 29 Sierpnia 2010 Może niezbyt jasno się wyraziłem. Chodziło mi o to, że można dać dłuższą podkładkę do redukcji skoku. Tylko przy zmniejszonym skoku trzeba będzie pompować obie komory na wyższe ciśnienie niż normalnie(mniejsza objętość ściskanego powietrza). Wydaje mi się, że jeśli zmniejszymy skok tylko przez pompowanie negatywnej komory do wyższego ciśnienia to amor będzie za miękki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.