Skocz do zawartości

[hamulce xt ] Prowadzenie przewodu rama epic expert

litening

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

od niedawna mam ramę specialized epic expert 2008. próbowałem założyć do niej moje hample xt- problem pojawił się z tyłem. przewód haczy o brain'a obojętnie z której strony go prowadzę do tego stopnia, że nie da się dokręcić zacisku. słyszałem, że jest jakiś sposób zamiany miejscami zaworka odpowietrzającego i przewodu (wtedy zmienił by się kąt i przewód mógłby spokojnie dochodzić do zacisku), ale ze względów konstrukcyjnych nie do końca mogę w to uwierzyć. może ktoś miał już ten problem? jakieś rady?

HELP!!

Napisano

mam parę potencjalnych rozwiązań:

po pierwsze- bardziej giętki przewód np avida. jest tylko jeden problem- nie zdążyłem tego sprawdzić, ale ponoć baryłki szamano i avida są różne, co może komplikować montaż. wiecie coś w tym temacie? może to da się obejść?

po drugie- słyszałem, że przewód można wkręcić na dwa sposoby do zacisku: tak jak mam, czyli bezpośrednio ("na wprost") i jeszcze z jakimś pierścieniem czy końcówką ( nie wiem dokładnie, coś w tym stylu) co sprawia, że wchodzi bardziej z boku i można by go tak skręcić, żeby nie kolidował z brainem

Napisano

dobra, jest nadzieja:

okazuje się, że przewód xtr'a można kupić zakończony z jednej strony o-ringiem (nazywają to "banjo"). w zestawie nie ma niestety śruby mocującej z dziurką w środku, żeby olej przez o-ring i śrubę mógł wpływać do zacisku. z drugiej strony, avid ma takie śrubki, które są dostępne w moim serwisie, tylko że ich gwint pasuje do gwintu zaworka odpowietrzającego. pomysł jest, by to zamienić, tak, jak pisałem wcześniej- jutro idę jeszcze do dobrze wyposażonego sklepu samochodowego, ponoć tam mają zaworki odpowietrzające na większy gwint.

jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, przewód będzie dochodził nie dość, że pod kątem, to jeszcze na o-ringu- będzie można dobrze ustawić pozycję.

pozostaje pytanie- czy znajdę zaworek i czy będzie on odpowietrzał?

trzymajcie kciuki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...