ZicoFlamengo Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 Wczoraj zmieniłem wkład suportowy w rowerze i nieoczekiwanie nastapił problem - otoż korby nie chca wejsc na ten wał - srednia wału jest o 2mm za duza i to juz starczy by korby nie chciały dokrecic sie do konca. Co zrobic?? Połamałem już jeden klucz imbusowy starając się dokręcić te korby na śrubie mocującej, zeszlifiowąć to jakoś??
ZicoFlamengo Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Napisano 8 Sierpnia 2010 suport jest wporzadku jest taki sam jak poprzedni tylko nie wiem czemu jest ciut grubszy - długosc jest taka sama korby wchodza na suport ale jak chce je dokrecic to pojawia sie poprostu ogromny opór
Miecho87 Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 Oba suporty są na kwadrat? Istnieją dwa rodzaje kwadratów - JIS japoński i ISO międzynarodowy wywodzący się z brytyjskiego zdaje się. Nie pamiętam czym się dokładnie różnią, ale efekt jest właśnie taki - korba niby idealnie pasuje, ale przy jednej kombinacji wchodzi za głęboko i śruba opiera się na osi, a przy drugiej kombinacji wchodzi za mało jak u Ciebie. Napisz co to za korba, suport i najlepiej jaki suport miałeś wcześniej.
enduroriderPL Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 Jest dokładnie tak jak pisze Miecho87 ale co lepsze - ostatnio kupowałem taki suport do pewnego roweru i teraz one nie są opisan! Kiedyś była wyraźna informacja JIS bądź ISO a dzisiaj nic :| Przez źle dobrany suport można robić korbę. Ładnych parę lat temu kinex (który oczywiście dobierał spec w sklepiej) załatwił stare dobre alivio
ZicoFlamengo Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Napisano 9 Sierpnia 2010 tak nie sa opisane te suportyh - za raz sie za to wezme i zobacyzmy jaki bedzie troche zeszlifuje koncowki nie ma opisu to oś za 5 z. Korb mi nie zal tej która teraz zakladam bo i tak wymieniam je w przyszlym tygodniu no ale chce sobie troche pojezdzic przez ten czas a nie ma jak !
enduroriderPL Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 tak nie sa opisane te suportyh - za raz sie za to wezme i zobacyzmy jaki bedzie troche zeszlifuje koncowki nie ma opisu to oś za 5 z. Korb mi nie zal tej która teraz zakladam bo i tak wymieniam je w przyszlym tygodniu no ale chce sobie troche pojezdzic przez ten czas a nie ma jak ! Zostaw ten suport w spokoju. Nic nie zeszlifujesz a jeżeli na siłę sie za to weźmiesz to tylko go zniszczysz bo nie zrobisz tego równo.
ZicoFlamengo Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Napisano 9 Sierpnia 2010 racja włożyłem go w imadło troche spłaszczyłem ( w miare równo ) troszke wszedł - ale - na zębatce dosyć naprzeciwległej mniej - wezme sie na powaznie w przyszlym tygodniu za niego - bo teraz juz chyba nic nie wykombinuje - musze miec czym podjechac tu i tam - bez roweru ani rusz W przyszlym tygodniu kupuje nowe korby i zębatki i wtedy pomyślimy na nowo
enduroriderPL Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 racja włożyłem go w imadło troche spłaszczyłem ( w miare równo ) troszke wszedł - ale - na zębatce dosyć naprzeciwległej mniej - wezme sie na powaznie w przyszlym tygodniu za niego - bo teraz juz chyba nic nie wykombinuje - musze miec czym podjechac tu i tam - bez roweru ani rusz W przyszlym tygodniu kupuje nowe korby i zębatki i wtedy pomyślimy na nowo I słusznie, plan jest dobry
ZicoFlamengo Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Napisano 9 Sierpnia 2010 jeszcze jedno pytanie - uwaga . niesety podczas jazdy nie jestem w stanie wrzucic zadnej innej przedniej przerzutki poza 1 mimo ze wyregulowałem w miare przednia przerzutke , łańcuch nie chce wskoczyc na wyzsza zebatke - jak nałoze mechaniczznie i jade w jednej pozycji np 2 z przodu 5 z tyłu jakos to ciagnie. a moze poprostu oddam ten rower do serwisu i powiem mi zeby mi wyregulowali przerzutki i pod tym pozorem oni odwala robote za mnie?
enduroriderPL Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Z tego co opisałeś to być może masz drastycznie źle dobraną długość suportu albo totalnie rozregulowane wszystko. Serwis powinien sobie poradzić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.