Skocz do zawartości

[koła] jak sprawdzic zuzycie

IceMan007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jestem właśnie na kupnie kół tak żeby oblatać na nich do końca sezonu bo zarazie nie mam pieniędzy na nowe. I tak kumpel chce mi opylić koła kellys'a w miarę tanio bo za 20zł jedno tylko nie wiem jak sprawdzić czy warto je wziasc. Na przednim jezdził 4lata na tylnym 5. mówi za na tyle jest około 4tys km zrobione na przodzie ze 2700km. NA ośce nie czuć luzów ale nie wiem jak sprawdzić obrecze na co mam popatrzeć??? Watro je brać za tyle z takim przebiegiem? On jezdził na nich w po mieście czasem po lesie nie skakał na jakichś dużych skoczniach co najwyżej po krawężnikach.

PS. za ile można złożyć takie w miarę dobre kółko???

Napisano

Koła to nie tylko obręcze. Najważniejszym elementem jest piasta, która gdy padnie (tylna) jesteś uziemiony.

Oceń mniej więcej stan bębenka, czy nie przeskakuje podczas jazdy. Jak masz możliwość zajrzyj do piasty, wyciąg ośkę i sprawdź zużycie łożysk i bieżni. To chwila roboty.

O ile przód prawdopodobnie jeszcze ci trochę posłuży tak z tyłem może być różnie.

Napisano

Ale obręcze pod V-ki też można zajechać i mocno się zdziwić jak któregoś dnia obręcz będzie w dwóch kawałkach. Zużycie obręczy można ocenić organoleptycznie. Na ogół na powierzchni hamującej robi się wytarcie po obwodzie. Jeśli nie czuć wyraźnego rowka po obwodzie to będzie ok. Obręcze wbrew pozorom można długo zajeżdżać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...