Skocz do zawartości

[Opony] Continental RK vs Schwalbe Rocket Ron

xoar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Do tej pory jeździłem na Continentalach RK 2.0 i musze przyznać, że były wyśmienite, ale jak to z oponami bywa, czas je trochę nadwyrężył. W związku z tym, że chcę kupić nowe, prosze o komentarze. Jazda to ok. 40% asfaltu (z tego 20% to dziury w jezdni! :) ), 50% ubitych ścieżek lub szutru (jak pada to trochę błotka, ale nie za wiele), 5% piach, 5% reszta. W grę wchodzą:

1. Continentale RK 2.0 SS (znów) - 435g

2. Continentale RK 2.2 SS (niby ludzie mówią że lepsze od 2.2, ale DLACZEGO? nie chcę linków do mtbr, tylko argumenty) - 470g

3. Schwalbe Rocket Rony 2.1 - 400g

4. Schwalbe Rocket Rony 2.25 - 470g

Pytania na które chciałbym znać odpowiedź, to rzeczywista szerokość/wysokość opon, może być też względna między kolejnymi oponami, doświadczenia przy dłuższym użytkowaniu, zady i walety, etc. Aha, przypadkowe przebicie o gwóźdź nie jest miarodajne :)

Pozdrawiam wieczorową porą (brunetem nie jestem)

Napisano

Conti RK 2.2 w porownaniu z 2.0 daje lepsza trakcje wiekszy komfort.

SS to mieszanka gumy ktora lepiej klei sie do podloza.

Nie wiem jaki miales zestaw wczesniej ale dosyc popularnym jest:

przod RoRo 2.25 evo

tyl RK 2.2 SS

Z tym ze te 40% asfaltu nie wiem czy jest dobrym pomyslem dla tych opon.

Napisano

Ze względu na szybkie zuzycie bieżnika? (w rozumieniu - miękka mieszanka, klei się super aż tak dobrze, że zostaje na asfalcie?) czy ze względu na opory toczenia RoRo?

Napisano
:) RK 2.0 nie bolały mnie na asfalcie, bo po asfalcie pojadą, slicki natomiast w terenie nie, więc nie przejmujmy sie tak bardzo tym asfaltem :) - w RK podobał mi sie opór toczenia, zestaw 2.0 jest trochę lżejszy (bo sa do niego fajne dętki Conti - 100g) a że masa rotująca szczególnie najdalej od piasty powinna byc mała, stąd się wzieły 2.0, tyle tylko, że w luźnym piachu mi troche ginęły. 2.2 pewnie lepiej amortyzują, bo jednak co balon to balon, RoRo głównie ze względu na opinie sąsiada i na to, że topowe modele kilku firm sprzedawane są na nich, ale chris - opinie zawsze cenne, nawet jak tylko z terenu - ujeżdżasz które z nich?
Napisano

Jestem ofiara czesciowej propagandy, stad wybralem na tyl RK 2.2 SS, na przodzie nieco wbrew zasadom RoRo 2.1 ale tylko dlatego ze daje spokonie rade i mam te opony w jeszcze bardzo dobrym stanie, inaczej byloby 2.25

Z tym ze RK nie mialem jeszcze okazji przetestowac w mokrych warunkach, a cos sie mowi o deszczowej anglii...hmm.

Co do opon, na tym zestawie jezdzi mi sie najlepiej sposrod tych na ktorych mialem mozliwosc pomykac (suche warunki).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...