Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano Alfine BR-S500

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ponieważ niedawno zakupiłem nowy rower, chciałbym się dowiedzieć coś o nowym, w którym praktycznie wszystko jest inne.. Chodzi mi głównie o hamulce. Wcześniej miałem zwykłe V'ki więc nie było żadnego problemu z ich serwisowaniem. Teraz posiadam tarczówki hydrauliczne taki jak w temacie. Nasuwa mi się kilka pytań co do nich:

1. Czy można odwrócić rower do góry nogami (kołami, przecież rower nie ma nóg :wink:) i czy wtedy hamulce się nie zapowietrzą ??

2. Jak odpowietrza się hamulce??? Kiedy należy to robić??

3. Czytałem też coś, że nie powinno się zaciskać hamulców bez tarczy ??? Czy to prawda?? Czym to może grozić??

4. Co ile trzeba zmieniać płyn hamulcowy??? Czy będą tego jakieś oznaki ????

Wiem, że niektóre pytanie dla niektórych mogą być banalne, ale dla mnie na razie nie są ;)

Z góry dziękuję za pomoc :)

P.S. A tu jeszcze fotka hamulców:

8_39324_20_02_08.jpg

Napisano

1 i 2 czytałem, ale nie wiem czy się to tyczy do konkretnie tych hamulców.... Niektórzy piszą, że takie można, a takich nie można. Chciałem się dowiedzieć czy moje można przewrócić czy nie.

A za 3 i 4 bardzo dziękuję ;)

Napisano

Chyba już zawsze będzie mnie dziwiło czemu nikt nigdy nie wpadnie na odwiedzenie strony producenta... No w każdym razie taka sobie jest instrukcja do tego konkretnego hamulca (niestety po angielsku, po polsku nie udało mi się znaleźć), gdzie jest odpowiedź na pytanie 1 i na pytanie 2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...