Skocz do zawartości

[przerzutka przednia]wymienić czy zostawić?

bajki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam taki problem:mam taką starą przerzutkę jak w załączniku(chyba stary altus montowany do blachy połączonej przy korbie) w rowerze trek 820. I nie wiem, czy lepiej będzie kupić nową przerzutką i korbę, czy ta przerzutka jest jeszcze coś warta i wymienić tylko korbę?

PS. p.tylna to alivio 8 biegowa a łańcuch HG50, a obecna korba ma 24-34-42 zęby.

Pozdrawiam.

post-131347-1278604283,54_thumb.jpg

Napisano

Musiałbyś kupić korbę z 42 zębami na blacie, ponieważ ta przerzutka tyle obsługuje, a jej mocowanie uniemożliwia przesunięcie jej wyżej i ewentualne dopasowanie do 44 zębów. Moim zdaniem lepiej ją wymienić. Kupując nową korbę weź pod uwagę możliwą konieczność wymiany suportu.

Napisano

Więc może kupiłbym przerzutkę ALIVIO fd-m413 i korbę fc-m411. Nie wiem tylko, jaki suport kupić - w katalogach shimano są BB-UN26-E oraz BB-UN26(oba 113mm lub 123mm) - i nie wiem, jaki suport wybrać.

Napisano

Ja tam w instrukcji widzę tylko jeden suport do tego. Długość osi 123 mm. Ale z tej samej instrukcji wynika, że ta korba też ma blat 42 zęby, więc teoretycznie nie musiałbyś wymieniać aktualnej przerzutki, ale moim zdaniem warto.

Napisano

W takim razie kupie korbę 48-38-28. Rozumiem, że nie powinno być problemów z zamocowaniem suportu BB-UN26 123mm do mojej ramy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...