Michal21g Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Witam, to znowu ja. Dzisiaj w serwisie rowerowym odtłuszczono mi tarcze jakimś sprayem - nie wiem po co, byłem po to, aby mi tylko tarcze wyprostowali i ustawili tak, żeby nie pocierało o klocki i nie dzwoniło. Efekt - jak hamulec był żyleta, tj blokował koło od razu, to po odtłuszczeniu siła zmalała. Czy serwisant mówił prawde mówiąc, że musze rozgrzać tarcze i pohamować dużo, żeby to dotrzeć i aby hamowały znowu jak żyleta?
golarz Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Tak, jeśli odtłuszczał też klocki. Ogólnie po takich zabiegach, jak odtłuszczanie powinno się trochę pojeździć, aby hamulec się dotarł.
afly Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Wystarczy odtłuscić tarcze aby siła spadła, do klocków się raczej tego nie stosuje (przynajmniej jak nie polecam). Jeździł, najlepsza opcja to górka + długie, mocne hamowanie.
ukaniex Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Najlepszym odtłuszczaczem dla klocków jest wypalenie ich np.: na palniku gazowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.