armins666 Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Witam, na początek, jeżeli to jest zły dział proszę o przeniesienie. Do sedna, wczoraj zachciało mi się doprowadzić rower do stanu godnego jeżdżenia. Rozebrałem piaste w tylniej oponie. Kuleczki posegregowałem etc .. wyczyściłem z piasku i odstawiłem na noc aby ten płyn co wypłukiwał piasek etc wysechł. Dziś wziąłem się za montaż, smar, wkładanie kuleczek, konusa zakręcenie, zamontowałem w kole. Pstryk na rower zakręciłem .. Wszystko okej tylko teraz mi coś "strzela" nie za każdym razem, ale dajmy tak co 15-20 obrotów. Dodam, że nie ma żadnych luzów czy coś w tym stylu. Pytanie brzmi, co mogłem źle zrobić ? Czy założenie konusa np. na odwrót może mieć jakieś znaczenie ?
QauczuQ Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 a nie za mocno skręciłeś konusy. Należy zostawić lekki luz, taki niewyczuwalny prawie ale ma być. A może jedna z kuleczek wpadła Ci do środka do paisty?
armins666 Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Napisano 24 Czerwca 2010 no właśnie sprawdzałem kilka razy, wszystkie kuleczki są na swoim miejscu te środku, jak i te z boku. Z tego co zauważyłem to troche krzywy jest ten konus ., takie 1-15 mini metra, może to jest przyczyną tego ?
QauczuQ Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 możliwe, jaka to pisata. Ostatnio wymieniałem konusy w piaście deore xt przednia konusy kosztowały coś koło 9 zł za szt. Wymieniłem bo mialy lekkie wżery i kulki też na jakieś takie lepsze. Chyba warto wymienić konusa jak juz ma slady zużycia bo będzie szybciej niszczył zarówno kulki jak i bieżnie a bieżnie juz raczej nie wymienisz tylko trzeba nowa piaste kupować. Zapodaj zdjęcia.
viechooo Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 No dobra a zwracałeś uwagę na stan konusów i kulek i misek? Czy nie mają wżerów?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.