Skocz do zawartości

[piasta,konus] Konserwacja

armins666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na początek, jeżeli to jest zły dział proszę o przeniesienie.

Do sedna, wczoraj zachciało mi się doprowadzić rower do stanu godnego jeżdżenia. Rozebrałem piaste w tylniej oponie. Kuleczki posegregowałem etc .. wyczyściłem z piasku i odstawiłem na noc aby ten płyn co wypłukiwał piasek etc wysechł. Dziś wziąłem się za montaż, smar, wkładanie kuleczek, konusa zakręcenie, zamontowałem w kole. Pstryk na rower zakręciłem .. Wszystko okej tylko teraz mi coś "strzela" nie za każdym razem, ale dajmy tak co 15-20 obrotów. Dodam, że nie ma żadnych luzów czy coś w tym stylu.

Pytanie brzmi, co mogłem źle zrobić ? Czy założenie konusa np. na odwrót może mieć jakieś znaczenie ?

Napisano

a nie za mocno skręciłeś konusy. Należy zostawić lekki luz, taki niewyczuwalny prawie ale ma być. A może jedna z kuleczek wpadła Ci do środka do paisty?

Napisano

no właśnie sprawdzałem kilka razy, wszystkie kuleczki są na swoim miejscu te środku, jak i te z boku.

Z tego co zauważyłem to troche krzywy jest ten konus ., takie 1-15 mini metra, może to jest przyczyną tego ?

Napisano

możliwe, jaka to pisata. Ostatnio wymieniałem konusy w piaście deore xt przednia konusy kosztowały coś koło 9 zł za szt. Wymieniłem bo mialy lekkie wżery i kulki też na jakieś takie lepsze. Chyba warto wymienić konusa jak juz ma slady zużycia bo będzie szybciej niszczył zarówno kulki jak i bieżnie a bieżnie juz raczej nie wymienisz tylko trzeba nowa piaste kupować. Zapodaj zdjęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...