arkadiuszoo Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 Witam. Czy ktoś zna wagę ramy w rozmiarze M (19 cali) Giant Yukon model 2010 pod hamulce tarczowe ? Od Giant Polska dostałem tylko informację o wadze całego roweru - 14,18 kg rozmiar M. Proszę o podanie wagi samej ramy. Pozdrawiam i dziękuję.
ukaniex Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Zaczerpnięte z LB: Rama (Frame): Giant Yukon 2005 19'(with headset cups) - 1760g Może da to jakiś punkt odniesienia.
Mixer Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 a nie lepiej po prostu od wagi odjąć cały osprzęt żeby została goła rama...co do wagi poszczególnych elementów osprzętu to chyba da radę znaleźć...może jak znajdę chwilę w pracy to spróbuje to zrobić
arkadiuszoo Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 a nie lepiej po prostu od wagi odjąć cały osprzęt żeby została goła rama...co do wagi poszczególnych elementów osprzętu to chyba da radę znaleźć...może jak znajdę chwilę w pracy to spróbuje to zrobić Tak, ale jaka jest waga tych podzespołów ? : - korba - sztyca i siodełko - obręcze i piasty - mostek i kierownica - pancerze, linki, zaciski kół i sztycy pod siodłowej - dętki Takie wyliczenie wagi ramy jest raczej karkołomne... Natomiast waga ramy modelu 2005 może być inna :/ za każdą pomoc w wyliczeniu wagi będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Mixer Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 posiedziałem trochę i spróbowałem wyliczyć na podstawie podzespołów te które w nim są tak mnie więcej: - amor ~ 2,4 kg - korba ~0,845 kg - przerzutka przód ~0,20 kg - przerzutka tył ~0,780 kg - hamulce ~ 0,60 kg - opony ~ 1 kg - 2 szt. - felgi ~ 1 kg - 2 szt. - kierownica + sztyca ~0,5 kg Tak mi mniej więcej wyszło...więcej nie znalazłem a to i tak jest mniej więcej z danych znalezionych
arkadiuszoo Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 Te wyliczenia są kompletnie nierealne. Korba waży wraz z suportem ładnie ponad 1,1 kg Opona jedna waży ponad 800 g. takie wyliczenia nic nie dają. Mi chodzi o w miarę dokładną wagę samej ramy a nie mniej więcej 1,6 kg - 1,9 kg Pozdrawiam.
Mixer Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 napisałem Ci to co udało mi sie znalesc na temat poszczegolnych podzespołow z tego roweru...było trzeba samemu trochę poszukać albo napisać maila do przedstawiciela na Polskę o wagę ramy samej i po problemie...
ukaniex Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Proponuję rozebrać rower i zważyć ramę. Na pewno szybciej się dowiesz ile waży niż my znajdziemy w necie informacje na ten temat.. .
arkadiuszoo Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 Proponuję rozebrać rower i zważyć ramę. Na pewno szybciej się dowiesz ile waży niż my znajdziemy w necie informacje na ten temat.. . To nie jest dla mnie aż tak ważne Po prostu czysta ciekawość, bo sam rower wydaje się ciężki ale to zapewne z winy podzespołów z niższej i z średniej półki. Gdybym posiadał klucz do zdjęcia korby i suportu to może bym się za to wziął ale niestety brak mi narzędzi i odpowiedniej wiedzy by czegoś przy rozkładaniu i składaniu nie uszkodzić (chodzi mi o korbę i kasetę). Nie chcę też nikogo wykorzystywać w celu wyszukiwania dla mnie informacji, po prostu sam nic na temat tej ramy nie znalazłem, a być może ktoś z forumowiczów ową wagę zna. Co do informacji z Giant Polska to jest tak jak napisałem na początku - potrafili mi podać tylko wagę całego roweru w wersji M.
cichy66 Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Giant Boulder SE 2010 rozmiar "M" waga samej ramy 2048g(ale to jest rama tylko na rynek USA i Rosji inna konstrukcja tylnego trójkąta w okolicy haków) http://www.giant-bicycles.com/en-US/bikes/model/boulder.se.black/3872/36238/ rower podobnej klasy co Yukon więc zapewne wagowo podobnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.