Skocz do zawartości

[Rama] Giant Yukon Disc 2010

arkadiuszoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ktoś zna wagę ramy w rozmiarze M (19 cali) Giant Yukon model 2010 pod hamulce tarczowe ?

Od Giant Polska dostałem tylko informację o wadze całego roweru - 14,18 kg rozmiar M.

Proszę o podanie wagi samej ramy.

Pozdrawiam i dziękuję.

Napisano

a nie lepiej po prostu od wagi odjąć cały osprzęt żeby została goła rama...co do wagi poszczególnych elementów osprzętu to chyba da radę znaleźć...może jak znajdę chwilę w pracy to spróbuje to zrobić :)

Napisano

a nie lepiej po prostu od wagi odjąć cały osprzęt żeby została goła rama...co do wagi poszczególnych elementów osprzętu to chyba da radę znaleźć...może jak znajdę chwilę w pracy to spróbuje to zrobić :)

Tak, ale jaka jest waga tych podzespołów ? ;) :

- korba

- sztyca i siodełko

- obręcze i piasty

- mostek i kierownica

- pancerze, linki, zaciski kół i sztycy pod siodłowej

- dętki

Takie wyliczenie wagi ramy jest raczej karkołomne...

Natomiast waga ramy modelu 2005 może być inna :/

za każdą pomoc w wyliczeniu wagi będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Napisano

posiedziałem trochę i spróbowałem wyliczyć na podstawie podzespołów te które w nim są tak mnie więcej:

- amor ~ 2,4 kg

- korba ~0,845 kg

- przerzutka przód ~0,20 kg

- przerzutka tył ~0,780 kg

- hamulce ~ 0,60 kg

- opony ~ 1 kg - 2 szt.

- felgi ~ 1 kg - 2 szt.

- kierownica + sztyca ~0,5 kg

Tak mi mniej więcej wyszło...więcej nie znalazłem a to i tak jest mniej więcej z danych znalezionych ;)

Napisano

Te wyliczenia są kompletnie nierealne.

Korba waży wraz z suportem ładnie ponad 1,1 kg

Opona jedna waży ponad 800 g.

:) takie wyliczenia nic nie dają.

Mi chodzi o w miarę dokładną wagę samej ramy a nie mniej więcej 1,6 kg - 1,9 kg :027:

Pozdrawiam.

Napisano

napisałem Ci to co udało mi sie znalesc na temat poszczegolnych podzespołow z tego roweru...było trzeba samemu trochę poszukać :icon_mrgreen: albo napisać maila do przedstawiciela na Polskę o wagę ramy samej i po problemie...

Napisano

Proponuję rozebrać rower i zważyć ramę. Na pewno szybciej się dowiesz ile waży niż my znajdziemy w necie informacje na ten temat.. .

:icon_wink: To nie jest dla mnie aż tak ważne :D

Po prostu czysta ciekawość, bo sam rower wydaje się ciężki ale to zapewne z winy podzespołów z niższej i z średniej półki.

Gdybym posiadał klucz do zdjęcia korby i suportu to może bym się za to wziął ale niestety brak mi narzędzi i odpowiedniej wiedzy by czegoś przy rozkładaniu i składaniu nie uszkodzić (chodzi mi o korbę i kasetę).

Nie chcę też nikogo wykorzystywać w celu wyszukiwania dla mnie informacji, po prostu sam nic na temat tej ramy nie znalazłem, a być może ktoś z forumowiczów ową wagę zna.

Co do informacji z Giant Polska to jest tak jak napisałem na początku - potrafili mi podać tylko wagę całego roweru w wersji M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...