Skocz do zawartości

[obręcz] wygięta po wypadku

biszkupp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Miałem dziś wypadek na rowerze. Autobus najechał mi z tyłu na koło. Obręcz wyglądała dośc tragicznie (i parę innych uszkodzeń jest, ale z tym sobie poradzę), tzn. na tyle, że koło z jednej strony ocierało o tylny trójkąt ramy. Doprowadziłem rower do garażu, wypiąłem koło i uderzyłem kilka razy w odpowiednim miejscu o ziemię. Wiadomo nie wyprostuję obręczy takim sposobem, ale jednak trochę pomogło (koło kręci się, nie ocierając o widełki, jednak centra jest znaczna).

I tutaj pytanie. Czy mogę dać do serwisu tę obręcz wyważyć (czy jak to się tam nazywa) ? Nie mam funduszy obecnie na jej zmianę i rower z miesiąc musiał by stać, a ja tego nie wytrzymam. Obręcz wydaje się być tak samo mocna jak przedtem. Nie pękła. Poprostu ma "ósemkę". Czy serwisy w ogóle podejmą się wyprotowania jej ? I czy materiał nie będze osłabiony, tak aby jazda była bezpieczna (ważę 55 kg więc nie nadwyrężam jej wagą)?

Napisano

Jeśli jest tak jak opisujesz to do kosza.

Obręcz można prostować dociągając szprychy, ale margines nie jest duży. Takiej ósemki już nie naprawisz, a jedynie zagraża to Twojemu zdrowiu, jazda z takim kołem, czy też na siłę prostowanym.

Zawsze możesz pokazać zdjęcie jak duża jest ósemka.

Napisano

sory za OT ale jak to wjechał? SPecjalnie? nienawidze tych buraków z PKS i MZK jeden ostatnio mnie spychał na chodnik ku....as. A policje zawołałeś, czyja wina? NOrmalnie niewytrzymam... strasznie mnie wkurzają tacy kierowcy ;) .

Napisano

Zdjęcie ewentulnie mogę zrobić dopiero jutro.

Obręcz w tej chwili jest mocniej wygięta tylko w jednym miejscu (na oko odcinek 15-20cm) i tylko tam odchodzi w jedną stronę tak, że trze o klocek hamulca.

Jutro popytam w serwisach czy mi to zrobią i za ile, oraz czy naprawdę warto.

Ile wyniosłaby mnie nowa obręcz wraz z zaplataniem koła ? powtarzam że nie jestem ciężki więc nie potrzebuję demona wytrzymałości, a raczej coś w miarę taniego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...