Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Przestały hamować

michalliterski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rowerek Unibike Freeway i na nim hamulce shimano ALFINE (chyba odpowiednik LX albo SLX )hydrauliczne.

Z dnia na dzień drastycznie spadła siła hamowania... wcześniej mogłem postawić rower na kole dwoma pacami, a teraz nie moge zablokować tarczy ściskając z całej siły, a do tego dochodzi STRASZNY PISK na 500m Na pewno nie ma żadnych wycieków bo w klamce jest opór. Klocki na 100 % nie są starte bo rower ma przejechane jakieś 120 km. Nic nie ociera nie stuka są idealnie ustawione.

Dzień wcześniej smarowałem łańcuch olejem finish line ( dość obficie ) i golenie amortyzatorów BRUNOXEM ( również obficie )bardzo prawdopodobne że coś skapneło na hamulce... Wyczyściłem dokładnie same tarcze benzyną ekstrakcyjną ale nie ma widocznej poprawy...

Proszę o pomoc. Nigdy wcześniej nie wyciągałem klocków z hamulców i nic w takowych nie ustawiałem. Mile widziany opis jak wyciagnąć te klocki( najlepiej bez demontażu kół. DODAJE ZDJĘCIA HAMPLI

FOTO

FOTO 2

Z góry dziękuje,

Napisano

hmmm jeżeli czyściłes benzyna to teraz musza sie tarcze od nowa tak jakby dotrzec wiec moze dlatego nie hemuja tak dobrze przejedz sie 500 m na zacisnietym hamulcu na maksa i zobacz jakies efekty :icon_cool:

a jeżeli nie to skoro czysciłes tarcze benzyna to bylo trzeba tez klocki wypiec w piekarniku poniewaz tarcza moze byc czyta a klocki nie :P

wiec jakby sposob pierwszy nic nie dał proponuje na nowo umyc tarcze i wypiec klocki :whistling:

Napisano
:) Juz po naprawie.. Wyjąłem klocki co okazało sie BANALNE obficie umyłem ludwikiem tarcze również potem Wszystko sporą ilością wody. Klocki starłem troszke papierem ściernym zamontowałem 2-3 hamowania i hamulce jak NOWKI. Pozdrawiam
Napisano

Na przyszłość to zakryj sobie tarczę i hamulec workiem jak będziesz psikał brunoxem, albo odwróć rower do góry nogami by tarcza i hamulec był nad powierzchnią pryskaną. Ja też kiedyś popełniłem ten błąd i musiałem odtłuszczać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...