Skocz do zawartości

[obręcze]DP20 vs XD-Lite

Bananaman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam dylemat pomiędzy tymi dwoma (dwiema?) obręczami. O obu czytałem dosyć dobre opinie; za te cenę nawet nawet. Jeżdżę lekkie am i xc (w większości). Która jest bardziej sztywniejsza? Jak to jest z ich wagą rzeczywistą? Ogółem nie chodzi mi o opisanie jednej i drugiej, a bardziej zestawieniu ich obu względem jazdy w xc i am. Zapraszam do wypowiedzi na ten temat gł. posiadaczy tych obręczy.

Napisano

Sztywniejsza jest DP20. Waży 534g! Obręcz ta jest przeznaczona do enduro i ostrego XC.

XD-lite jest przeznaczona do czystego XC.Waży 440g, więc na pewno jest mniej sztywna od DP20.

Posiadam DP20 od półtora roku. Ani razu ich nie centrowałem. Ważę 71kg i jeżdżę delikatnie. W XC dp20 wytrzyma dziesiątki lat.

Ile ważysz?

Napisano

Też mam DP20 i ma ona niemiłą przypadłość, gdyż ciężko jest założyć na nią niektóre opony (dość ciasna obręcz). O tym trochę tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/51452-obrecz-alexrims-dp20/page__p__576884entry576884

Ja z moimi oponami Huthinson Cameleon 1.95 (realnie jest jakieś 1.7-1.8 cala) muszę bardzo dużo się nagimnastykować żeby założyć oponę na obręcz.

Poza tym przy mojej wadze 92-95 kg obręcz sprawuje się świetnie, choć jeszcze zbyt dużo na nich nie przejechałem...

Napisano

Dowolne Conti mi wchodza palcami,Schwalbe tak samo,jedynie problem i to cholerny byl z Hutchinsonami -poszly lyzki...

Napisano

DP20, bardzo ostre XC, małe zeskoki, kamienie itp. jeździec 100kg, 1500km i ani jednego centrowania, nadal idealnie prosta

Tyle z mojej strony :icon_mrgreen:

EDIT:

Schwalbe zwijane wchodzą palcami, Maxxisy na drutach zakładam plastikowymi łyżkami bez większych problemów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...