Skocz do zawartości

[rower] Merida Matts 500-D vs. Mongoose Amasa Super

loozaque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Prawie wiem jaki rower chcę kupić, pozostało mi wybrać pomiędzy dwoma rowerami:

Merida Matts TFS XC 500-D 2700zł

Mongoose Amasa Super 2600zł

Na pewno duże znaczenie będzie miał komfort jazdy (jest możliwość krótkich testów), ale prosiłbym o porównanie ramy/osprzętu, co lepsze, na którą stronę pod tymi względami się przechylić.

pozdr.

Tomek

Napisano

Pierwszy rower ma sprężynową Torę z regulacją skoku, drugi ma Darta i to tylko dwójkę, amortyzator lepszy w pierwszym przypadku, jednak trzeba mu przyznać że jest ciężki. Cała reszta osprzętu jest taka sama w obydwu rowerach. Nie wiem tylko czy Soczki 3 (hamulce) są lepsze od shimanowskich w Meridce, musiałbyś się dopytać, ja skłaniałbym się ku soczkom. Do tego sam fakt że za mniejszą kasę dostajesz rower o identycznych parametrach i lepszym amortyzatorze (odczuwalnie lepszym), w moim wypadku zadecydowałby o wyborze pierwszej opcji. W przypadku meridy z pewnością płacisz za naklejkę więcej niż za mongoose'a. Dla mnie wybór jest jasny:)

Pozdrawiam

Napisano

Od jakiegoś czasu sam ujeżdżam Mongoosa tylko ciut gorszy model Amasa Elite na pełnym SRAM X7 i z torą 289 U-turn i złego słowa na niego nie powiem. Jasne, że amortyzator mógłby być lepszy. Przy szybkim zjeździe w lesie pracuje dość nieprzyjemnie i głośno, ale za taką cenę i tak uważam ,że nie ma co narzekać. Według mnie Dart 2 w rowerze za 2700 pln to jakieś nieporozumienie.

Napisano

Jeździłem na obu modelach i zdecydowanie lepiej jeździło mi się na Meridzie i to ona została kupiona.

Pozdrawiam nadal niezdecydowanych B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...