loozaque Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Witam, Prawie wiem jaki rower chcę kupić, pozostało mi wybrać pomiędzy dwoma rowerami: Merida Matts TFS XC 500-D 2700zł Mongoose Amasa Super 2600zł Na pewno duże znaczenie będzie miał komfort jazdy (jest możliwość krótkich testów), ale prosiłbym o porównanie ramy/osprzętu, co lepsze, na którą stronę pod tymi względami się przechylić. pozdr. Tomek
Swisstack Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Pierwszy rower ma sprężynową Torę z regulacją skoku, drugi ma Darta i to tylko dwójkę, amortyzator lepszy w pierwszym przypadku, jednak trzeba mu przyznać że jest ciężki. Cała reszta osprzętu jest taka sama w obydwu rowerach. Nie wiem tylko czy Soczki 3 (hamulce) są lepsze od shimanowskich w Meridce, musiałbyś się dopytać, ja skłaniałbym się ku soczkom. Do tego sam fakt że za mniejszą kasę dostajesz rower o identycznych parametrach i lepszym amortyzatorze (odczuwalnie lepszym), w moim wypadku zadecydowałby o wyborze pierwszej opcji. W przypadku meridy z pewnością płacisz za naklejkę więcej niż za mongoose'a. Dla mnie wybór jest jasny:) Pozdrawiam
loozaque Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 @Swisstack: kolejność rowerów Ci się po pomyliła?
soda Napisano 31 Marca 2010 Napisano 31 Marca 2010 Od jakiegoś czasu sam ujeżdżam Mongoosa tylko ciut gorszy model Amasa Elite na pełnym SRAM X7 i z torą 289 U-turn i złego słowa na niego nie powiem. Jasne, że amortyzator mógłby być lepszy. Przy szybkim zjeździe w lesie pracuje dość nieprzyjemnie i głośno, ale za taką cenę i tak uważam ,że nie ma co narzekać. Według mnie Dart 2 w rowerze za 2700 pln to jakieś nieporozumienie.
loozaque Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Napisano 3 Kwietnia 2010 Jeździłem na obu modelach i zdecydowanie lepiej jeździło mi się na Meridzie i to ona została kupiona. Pozdrawiam nadal niezdecydowanych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.