MasterCody Napisano 22 Lutego 2010 Napisano 22 Lutego 2010 Witam, Planuje zmianę opon na semi-slick, jeżdzę głównie po asfalcie i ubitych drogach leśnych. Z opon z tej kategorii wybrałem jak w temacie Continental Double Fighter II 26x1,9 lub SCHWALBE Silento II 26x1,90, proszę o opinie w sprawie tych opon, zależy mi na jak najmniejszym oporze toczenia, jeśli macie inne propozycje to też będę widzięczny (prosiłbym tylko o uzasadnianie wyboru) Pozdrawiam
Hakan Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Mam komplet Schwalbe, przejechałem w zeszłym roku na nich ok. 1000 km. Niestety nie mam porównania do innych opon tego typu więc cechy, które wymienię mogą być cechą wspólną podobnych opon: - są ciche, w porównaniu to różnych terenowych opon (wiadomo, że tamte różnie buczą - głośniej - ciszej) - Silento II - nie słychać prawie w ogóle, - mają fajne, małe opory toczenia, lekko się jeździ, - w lekkim ubitym terenie sprawiają się dobrze, gorzej jeśli zaczyna się trochę sypko / grząsko, - bocznie trzymają ok, ale nie szaleję. Zaskoczyły mnie raz - na mokrej, śliskiej glinie, - słabo się oczyszczają ale tego można się spodziewać po takich oponach, - są ciężkie - chyba coś koło 820g, - gumę złapałem jedną, po najechaniu na drobno rozbite szkło, - na suchy asfalt, niewymagający teren - jak najbardziej OK. (na mokrym mało jeździłem trudno mi się wypowiadać), - po tym 1000 km nie widać większego zużycia. Czy wybrałbym je jeszcze raz? Trudno powiedzieć - największy mankament to chyba waga.
MasterCody Napisano 24 Lutego 2010 Autor Napisano 24 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź, myślałem że już nikt nie ruszy tego tematu. Chętnie usłyszałbym coś o Continetalach ponieważ z jakiegoś powodu bardziej przychylnie się do nich nastawiłem; myślałem też o wormdrive'ach ale przeczytałem tu parę opinii które mnie zniechęciły. No Szanowni Użytkownicy nie spać, chętnie poczytam wasze opinie przed zakupem.
Hakan Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 O Continentalu możesz przeczytać tu: http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/tire/continental/double-fighter-ii/PRD_419965_151crx.aspx i poprzedni model: http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/tire/continental/double-fighter-tires/PRD_353387_151crx.aspx
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.