Skocz do zawartości

[opony] Continental Double Fighter II 26x1,9 czy SCHWALBE Silento II 26x1,90

MasterCody

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje zmianę opon na semi-slick, jeżdzę głównie po asfalcie i ubitych drogach leśnych. Z opon z tej kategorii wybrałem jak w temacie Continental Double Fighter II 26x1,9 lub SCHWALBE Silento II 26x1,90, proszę o opinie w sprawie tych opon, zależy mi na jak najmniejszym oporze toczenia, jeśli macie inne propozycje to też będę widzięczny (prosiłbym tylko o uzasadnianie wyboru)

Pozdrawiam

Napisano

Mam komplet Schwalbe, przejechałem w zeszłym roku na nich ok. 1000 km.

Niestety nie mam porównania do innych opon tego typu więc cechy, które wymienię mogą być cechą wspólną podobnych opon:

- są ciche, w porównaniu to różnych terenowych opon (wiadomo, że tamte różnie buczą - głośniej - ciszej) - Silento II - nie słychać prawie w ogóle,

- mają fajne, małe opory toczenia, lekko się jeździ,

- w lekkim ubitym terenie sprawiają się dobrze, gorzej jeśli zaczyna się trochę sypko / grząsko,

- bocznie trzymają ok, ale nie szaleję. Zaskoczyły mnie raz - na mokrej, śliskiej glinie,

- słabo się oczyszczają ale tego można się spodziewać po takich oponach,

- są ciężkie - chyba coś koło 820g,

- gumę złapałem jedną, po najechaniu na drobno rozbite szkło,

- na suchy asfalt, niewymagający teren - jak najbardziej OK. (na mokrym mało jeździłem trudno mi się wypowiadać),

- po tym 1000 km nie widać większego zużycia.

Czy wybrałbym je jeszcze raz? Trudno powiedzieć - największy mankament to chyba waga.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, myślałem że już nikt nie ruszy tego tematu.

Chętnie usłyszałbym coś o Continetalach ponieważ z jakiegoś powodu bardziej przychylnie się do nich nastawiłem; myślałem też o wormdrive'ach ale przeczytałem tu parę opinii które mnie zniechęciły.

No Szanowni Użytkownicy nie spać, chętnie poczytam wasze opinie przed zakupem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...