Skocz do zawartości

[Koła] WTB Speed disc cross coutry

okim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Swego czasu można było na allegro kupić kółka WTB Speed Disc XC. Piasty były jakieś tajwańskie ale sygnowane przez WTB (takie), szprychy DT, a obręcze właśnie te o które pytasz (choć z nieco inną grafiką).

Cały secik kosztował 300zł. Kupiłem je do roweru dziewczyny i od tej pory śmigała na nich z powodzeniem po Izerach, Beskidzie Śląskim, Sądecki, Masywie Śnieżnika i jeszcze kilku potencjalnie dla obręczy niemiłych miejscach. Przednia obręcz przeżyła jedną glebę z lądowaniem roweru z kołem skręconym prostopadle do kierunku jazdy. Po tym koło nie mieściło się w widelcu, ale udało się ją wycentrować i jeździ do dzisiaj. Tył nie był ruszany od zakupu, czyli przez jakieś dwa lata.

Ot zwykła, niedroga obręcz. Jeśli jesteś lekki i nie katujesz sprzętu, to powinna dać radę.

A kilka recenzji całych kół SpeedDisc XC znajdziesz choćby na mtbr.com

Napisano

Dokładnie te koła o których pisze Bendus posiadałem w swoim rowerze krótko, ale były bez problemowe, natomiast, używa takich samych kół 2 moich kolegów z którymi jeżdżę a oni nie oszczędzają roweru, mają tendencję do jazdy z górki, a do góry wyciągiem i koła rok czasu u obu żyją i mają się dobrze.

Ważą podobnie bo ok 70kg.

Napisano

A powiecie o piastach Formula Disc (6 śrub)?? Bo takie właśnie sprzedają z tymi obręczami, no i szprychy CN Spoke. Wiem że takie same koła zakładają do Giant'a Trance X4.

Napisano

Jakąś tylną formulę miałem przez minimum dwa latka i potem oddałem za browca koledze siwy84 z forum. On ma ją do tej pory i przebieg tej piasty w tej chwili to minimum 15.000 tysięcy. Piasta nadal działa. Przez ten okres serwisowana była dwa razy. Niezły wynik jak na piastę za 115zł :D

Nie sugeruj się jednak moimi doświadczeniami z tą konkretną, bo Formula robi dziesiątki modeli piast i trudno wypowiadać się nie znając modelu (a o taką wiedzę trudno).

Może być inny model i kupa.

Co do szprych. Miałem na CN'ach koła w Prophecie i jeździłem na nich ze dwa lata. Problemów nie było. Dobre szprychy, choć bez otoczki "kultowości" jaka mają powiedzmy DT. O niebo lepsze od innych produktów w typie np. Richman.

Napisano

A jak mają się te piasty w stosunku do shimano 535 czy 525. Nie znam się tak na formulach jak na shimano.

• 1 rok później...
Napisano

Jakąś tylną formulę miałem przez minimum dwa latka i potem oddałem za browca koledze siwy84 z forum. On ma ją do tej pory i przebieg tej piasty w tej chwili to minimum 15.000 tysięcy. Piasta nadal działa. Przez ten okres serwisowana była dwa razy. Niezły wynik jak na piastę za 115zł :D

Nie sugeruj się jednak moimi doświadczeniami z tą konkretną, bo Formula robi dziesiątki modeli piast i trudno wypowiadać się nie znając modelu (a o taką wiedzę trudno).

Może być inny model i kupa.

Co do szprych. Miałem na CN'ach koła w Prophecie i jeździłem na nich ze dwa lata. Problemów nie było. Dobre szprychy, choć bez otoczki "kultowości" jaka mają powiedzmy DT. O niebo lepsze od innych produktów w typie np. Richman.

Witam

czy te piasty są na zwykłych łozyskach czy na maszynowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...