Skocz do zawartości

[opona] 700x32c lub 700x35c (przełajowa)

Marco90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów,

Mam pytanie odnoście opon do przełaju 700x32c lub 700x35c: mianowicie czy takie opony można zamontować w normalnym rowerze szosowym (mój rower to Trek 1000, rocznik 2006)? Czy zmieszczą się w hamulcach i w widelcu?

Chciałbym wystartować w dwóch wyścigach przełajowych pod koniec sezonu przełajowego no i nie wiem czy mogę zamontować takie opony w swojej szosówce.

Pozdrawiam,

Marco

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Opony to i moze sie zmieszcza, ale przeswit miedzy tylnym mostkiem, widelcem i korba bedzie tak niewielki ze bedzie sie to-to blokowac przy kazdej okazji. O heblach nie wspomne wcale...

Cwiczylem takie cos na klasycznej, stalowej szosowce w systemie z ostrym kolem. Z oponami 32c przod i 30c tyl cieeezko bylo. Zabawa przednia ale jesli chcesz podejsc do tego scigania ambitniej, nie tylko zabawowo to sie zawiedziesz. Bedzie wiecej gmerania patykiem w celu oczyszczenia widelcow z blota/lisci i czegotamjeszcze niz jezdzenia.

Moze jak uda Ci sie znalezc oponki 28c z jakims bieznikiem to cos z tego bedzie.

Przelajowki jednak maja zdecydowanie inne przeswity. No i maja canti, mini valki lub nawet tarcze.

Opcja byloby zamontowanie kol 650b ale z dostepnoscia przelajowych opon do tych obreczy jest krucho. No i na pewno nie bedzie to po calosci tania operacja...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...