gornylewykiel Napisano 25 Grudnia 2009 Napisano 25 Grudnia 2009 Chyba w zasadzie sam potrafię sobie odpowiedzieć na to pytanie: mianowicie czy zaznaczone przeze mnie (czerwonymi strzałkami) elementy są w tych piastach jednocześnie konusami, zamykają wnętrze piasty i dodatkowo pełnią rolę podkładek (no takich angielskich 'spacers')? Jeśli tak (a wydaje się, że właśnie tak jest) to czy może zna ktoś z was takie piasty (SS pod dysk 6 śrub), w których konstrukcja podobna jest do Shimanowskiej: gdzie podkładka/ki (zaznaczyłem je tutaj na czerwono) są niezależnymi elementami pomiędzy konusami a kontrami (w sumie po części może to wynikać z uzycia uszczelek kontaktowych, ale nie jestem pewien - trzeba by sprawdzić konstrukcję shimano bez nich...) Moje pytanie wynika z tego, że poszukuję piasty SS pod dysk, w której możliwe byłoby zmniejszenie szerokości O.L.D. ze 135mm do mniejszej, przy jednoczesnym zachowaniu oryginalnych konusów (bądź co bądź bardzo istotny element mechaniki piasty...) Ewentualnie czy istnieją piasty SS (pod tarczę 6 śrub) na stałą oś 15/20mm? Z góry dzięki, miłej resztki świąt i szczęsliwego Nowego Roku.
Miecho87 Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 W konstrukcjach na konusach, na ogół nie ma problemu ze zmniejszeniem O.L.D. właśnie przez wymianę podkładek czy nakrętek na cieńsze (ewentualnie wywalenie podkładek jeśli jest ich więcej niż 1 na stronę). Ale to tylko w piastach na konusy i kulki. Piasta NS ze zdjęć i wszystkie jej podobne są na łożyskach maszynowych, a tym samym zmniejszenie O.L.D. na ogół wymaga dorobienia nowej osi czy nakrętek.
gornylewykiel Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 Fakt - zapomniałem o tym aspekcie budowy. One wszystkie są na maszynach... Dzięki.
Adaasko Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 tak sie składa że znam te piasty praktycznie doskonale, nowsze wypusty NSa [dartmoor został w tyle, to czysty katalog] mają od strony wolnobiegu 2 łozyska, od tarczy jedno wieksze, które są wbijane, dobrze siedzą, skręca sie je tymi czarnymi konusami z aluminium <przykrywają cale łozysko, jako uszczelnienie> i kontruje sie stalową ceniuką kontrą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.