Minister Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 Witam. Planuję w przyszłym roku wyprawę po Czechach, Słowacji, Węgrzech, Chorwacji, Austrii i mam prośbę o wszelkie porady. Planowana trasa przedstawia się następująco: Pociąg w Warszawy via Wrocław do Pardubic. Następnie Brno, Bratysława, Gyor, Budapeszt, Balaton, Zagrzeb, Varażdin, Szombathely, Sopron, Wiedeń, Jihlava, Pelhirmov, Praga, Pardubice i pociąg z powrotem. Trasa ok. 1700 km. Jestem na etapie wytyczania mniej więcej jaką trasą najlepiej jechać i stąd moja prośba do forumowiczów o wskazówki, w sensie jakich dróg unikać, na co zwracać uwagę będąc w każdym z tych państw, o przepisach dotyczących rowerzystów itp. Próbuję znaleźć potrzebne mi informacje, jednak tych dotyczących rowerów jakoś nie mogę. Tutaj chętnie bym widział Wasze doświadczenie w poruszaniu się po tych krajach. Za wszelką pomoc z góry dziekuję
adammo Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 O podobnych okolicach trochę pisaliśmy całkiem niedawno tutaj. Jakich dróg nie wybierać? O dużym natężeniu ruchu. Trasy nie musisz planować aż tak bardzo na przód, zaznacz sobie albo znajdź na mapie ciekawe miejsca, które chciałbyś odwiedzić, zaopatrz się w miarę dobre mapy i trasę wyznaczaj na bieżąco w czasie wyprawy.. Na co zwracać uwagę? Przepisy? Wszystko jest praktycznie tak jak w PL. Skonkretyzuj trochę swoje pytania a na pewno coś pomogę.
Minister Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Napisano 22 Grudnia 2009 ogólny zarys trasy jest już sporządzony, miejsca do odwiedzenia są także w miarę skonkretyzowane, chodzi mi głównie o sprawy czysto "drogowe". Trasa jest taka: http://www.bikemap.net/route/365989 Jeśli przepisy podobne jak w PL to super, jednak czy np "2" do Bratysławy czy "1" z Bratysławy do Budapesztu to właśnie nie jest ta droga "o dużym natężeniu ruchu"? No co zwrócić uwagę przy wytyczaniu trasy, bo jednak te numerki nic mi nie mówią w przeciwieństwie to polskiej "7" np...
Minister Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Napisano 25 Grudnia 2009 ok już wszystko wiem co i jak dzięki za info, jednak jak zwykle tu niczego dowiedzieć się nie można sami mistrzowie na drodze do 60 km/dzień sorry adammo jedyny pomocny plus znajomi;) jak coś adammo na dłużej daj znać priv dzięki i pozdrawiam i może się spotkamy na drodze
Moloch89 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 ogólny zarys trasy jest już sporządzony, miejsca do odwiedzenia są także w miarę skonkretyzowane, chodzi mi głównie o sprawy czysto "drogowe". Trasa jest taka: http://www.bikemap.net/route/365989 Jeśli przepisy podobne jak w PL to super, jednak czy np "2" do Bratysławy czy "1" z Bratysławy do Budapesztu to właśnie nie jest ta droga "o dużym natężeniu ruchu"? No co zwrócić uwagę przy wytyczaniu trasy, bo jednak te numerki nic mi nie mówią w przeciwieństwie to polskiej "7" np... wybierasz żółte drogi i te mniejsze, trase najlepiej planować na bieżąco, z dnia na dzień, jak jest duży ruch to szukasz objazdu mniejszymi drogami. Na węgrzech często idzie sie spotakc z zakazami dla rowerów, ale ja je łamałem i nie miałem problemów;) a i na twoim miejscu zrobiłbym ten kawałek więcej i dojechał nad morze śródziemne bo naprawde warto
adammo Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Co do mapki to wg mnie nie ma sensu zapuszczać się do Zagrzebia, bo nic tam ciekawego raczej nie ma, a pchać się w duże miasto rowerem to niezbyt duża przyjemność. Warto by było za to zahaczyć tak jak pisze Moloch, o Morze, ale może nie o Śródziemne a o Adriatyckie Parę lat temu robiliśmy całkiem podobną pętelkę, trochę dłuższą Zagrzeb był na tyle nieciekawy, że nie mam żadnego zdjęcia, ale za to z dojazdu nad Adriatyk już się coś znajdzie, np. to: Adriatyk. Co do tych dróg z jednocyfrowymi numerami to pewnie są to drogi o dużym natężeniu ruchu i raczej nie pod rower, ale na pewno znajdzie się jakaś równoległa opcja bocznymi szosami. Ja z reguły do tak wyznaczonej trasy dodaję około 15-20% dystansu właśnie na omijanie głównych dróg itd. Czasami jednak się nie da i jakieś odcinki trzeba przejechać poboczem głównej drogi, ale ani to przyjemne, ani bezpieczne (z tego co widzę jazda na węgierskim zakazie jest dosyć powszechna). Warto się na pewno zaopatrzyć w dokładną mapę. Gdybyś miał trochę czasu i chęci mam dosyć szczegółową relację z naszej wyprawy na trochę podobną pętelkę, a gdyby relacja była zbyt obszerna zawsze możesz obejrzeć streszczenie w postaci 8-o minutowego filmiku: Wyprawa nad Adriatyk i w Alpy
Minister Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Napisano 21 Stycznia 2010 trasa jest nieco zmodyfikowana. co do Zagrzebia to ze znajomym mamy jakąś nieodpartą pokusę tam zajrzeć więc tam dotrzemy a tak z ciekawości startujemy jednak w Budapeszcie (bezpośredni pociąg w Warszawy nas przekonał) i mamy tylko dwa tygodnie, więc w tym roku niestety ale Adriatyk odpada. Z nowego planu większość czasu spędzimy jednak na Węgrzech pomijając z pierwotnej trasy Pragę. "Dwa bratanki" więc chcemy się przekonać Start i koniec w Budapeszcie. Trasa: Budapeszt, Szolnok, Szeged, Pecs, Zagrzeb, Varażdin, Keszthely, Sopron, Wiedeń, Bratysława, Gyor, Tatabanya, Budapeszt i pociąg do Warszawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.