Skocz do zawartości

[piasta] Serwisowanie piast MTB Shimano - uszczelnienia

bartman111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio musiałem przesmarować przednią piastę Shimano HB-RM60 i zauważyłem dziwny sposób montażu uszczelniającego "kapturka".

Uszczelka ta była umieszczona między konusem i nakrętką kontrującą oraz dociskana przez nakrętkę za pomocą podkładki.

Żeby ją ściągnąć, trzeba było zdjąć z osi nakrętkę. Konus był schowany pod uszczelką tak, że niemożliwe było chwycenie go kluczem i poprawne skontrowanie.

Piastę złożyłem zgodnie ze schematem Shimano, tyle że drugą podkładkę nałożyłem obok pierwszej, a kapturek nasunąłem od zewnątrz po skontrowaniu.

Teraz nakrętka wystaje lekko na zewnątrz uszczelki. Na schemacie jest 1 podkładka, w piaście są 2.

Ktoś ma może doświadczenie w serwisowaniu tych piast i może mi powiedzieć dlaczego były tak złożone i jak to powinno ostatecznie wyglądać?

Niestety mam niewielką styczność ze sprzętem MTB, wcześniej zajmowałem się głównie swoją szosówką. Podsumowując, wyglądało to tak:

Przed rozebraniem:

korpus piasty - kulki - konus - uszczelka konusa - podkładka - kapturek - dodatkowa podkładka - nakrętka kontrująca

Na schemacie Shimano, niezgodnym zresztą ze stanem przed rozebraniem:

korpus - kulki - konus - uszczelka konusa - podkładka - nakrętka kontrująca - kapturek (tylko 1 podkładka)

Po złożeniu:

korpus - kulki - konus - uszczelka konusa - podkładka - dodatkowa podkładka - nakrętka - kapturek (nałożony na końcu, zdaje się przylegać prawidłowo)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...