Skocz do zawartości

[Suport] Shimano SM-BB91-41 (rama Cube Reaction 2009)

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj przeglądając sprzęt poczułem, że korba ma spore opory, z początku myślałem, że to przez troche zardzewiały łańcuch lub bębenek, ale w drodze eliminacji wyszło, że to łożyska suportu a dokładnie prawe, które jak sie okazało jest zatarte :whistling: . no i właśnie powstał problem, bo nigdzie nie moge znaleźć tych specyficznych łożysk na wcisk, może wiecie gdzie takie coś można dostać ?.

Poniżej zdjęcia suportu:

45888157.th.jpg77804110.th.jpg

Napisano

Nie wiem co to dokładnie, czy to to samo co suport BB30 od Cannondale. Czy jakiś inny wynalazek od Cube. Choć niby shimanowski. W sklepach nie widziałem wciskanych suportów. Możliwe, że idzie go podobnie rozebrać jak miski HTII i wymienić same łożyska. Z drugiej strony zostaje Ci jeszcze zadzwonić do Shimano, Cube Polska, do sklepów zajmujących się sprzedarzą Cube'a, Cannona. Ja szukałem w paru podstawowych sklepach z ciekawości zadzwoniłem do dwóch zaprzyjaźnionych i jeden twierdzi, że będzie to coś ala bb30 od Cannona ale trzeba podzwonić i popytać tak jak pisałem wyżej, a drugi sklep pierwszy raz o tym słyszy heh.

Napisano

Taa... który jest droższy od już i tak drogiego suportu. Takie narzędzie jest dobre dla kogoś majętnego albo do serwisu, w domowym zapleczu wystarczy młotek, tuleja i zręczność.

Napisano

Oczywiście, że trzeba uważać, w sumie nawet z użyciem właściwego narzędzia trzeba być ostrożnym, ale gdy przeglądam różnego rodzaju oficjalne instrukcje i poradniki a następnie sam zabieram się do napraw odnoszę wrażenie, że za dużo w tym wszystkim marketingu. Co chwilę napomnienia "always use proper tools", informacje o tym jakiej siły użyć itp. Wiadomo, że później trzeba na takim rowerze jeździć i szkoda zębów gdy ktoś na przykład nie dokręcił sterów, ale mimo wszystko nie lecimy tym w kosmos. Niektórych narzędzi co prawda nie da się oszukać, odkręcanie kasety, rozpinanie łańcuchy i demontowanie suportu jest prawie niemożliwe bez właściwych narzędzi i nawet warto wydać na nie kasę. Sam dałem około 50pln za klucz do suportu HT2, ale jest to dla mnie jeszcze zdrowa cena i klucz się przydał wielokrotnie.

Napisano

dzięki za odpowiedź, w sumie suport mam już zamówiony w Fun Sport (dh_fun - allegro), montażu dokonam w Twomark - Chorzów, podobno już robili coś podobnego i nie będzie problemu, całość powinna zamknąć sie w kwocie 200 paru zł :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...