Skocz do zawartości

[opony] Poskramiacze zimy: Conti, Nokian, Panaracer ?

slimpack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że w sąsiedztwie jest bliźniaczy temat, ale mało tam padło konkretnych propozycji - może będę miał więcej szczęścia;)

Rzecz nie łatwa, bo chyba nie istnieją opony mtb stworzone do zimowej jazdy w mieście, ale coś wybrać trzeba. Zakładając, że część zimy będzie sucha, marzy mi się opona, która nie będzie tańczyć, i nie wybije mi nadgarstków od drgań, a jednocześnie w porze mokrej/śniegowej pozwoli przeżyć sezon. Zastanawiam się nad:

Conti Exploler

Conti Gravity Pro

Nokian NBX

Panaracer Cinder

...albo...? No właśnie,im więcej czytam, tym większe wątpliwości. Będę wdzięczny za pomoc we wskazaniu konkretnych opon,a może lepszy będzie zestaw różnych?

Napisano

A na przód? Ponoć często używa się Explolera...

Z tego co widzę, Mach SK raczej wyłącznie na suche nawierzchnie, no i chyba słabo się czyści. Choć przebiegi użytkowników faktycznie wyglądają imponująco:)

Napisano

Raczej na kazda w miare ubita i twarda nawierzchnie. Po swiezo spadnietym sniegu 20cm+ na niczym sie nie pojedzie w miare skutecznie.

Osobiscie przejechalem 3 sezony w zimie, na tej gumie z tylu. Okolo 4 tysiecy km w samej zimie, ubity snieg, lud, bloto posniegowe. Opona mimo ze przeznaczona raczej na sucho, swietnie spisuje sie na mokrym. Moment blokowania sie tylnego kola na moje oko okolo 50% wiekszy niz przy oponach scott ozon ktore sa z duzo bardziej miekkiej mieszanki. Zas sam moment jest swietnie wyczuwalny i zeby odblokowac kolo nie trzeba odejmowac calej klamki, tylko wystarczy delikatnie co jest kompletna zmora w przypadku scott ozon. Jezdzilem w dodatku na vkach za psie pieniadze :laugh:

Co do lodu, pare razy jezdzilem po totalnej szklance i zawsze to przod albo mi wyjechal w bok anizeli mialem problem z tylem przy ostrym skladaniu sie na lodzie. Ale jezdzilem na lipnej oponie z przodu.

I zeby nie bylo, Lublin, wschodnia polska wiec zimy na pewno nie byly ani najlezjsze ani najciezsze. W dodatku bardzo pagorkowate miasto.

Trasy pokonywane glownie po ubitych szutrach i asfalcie.

Wiecej o oponie mozna poczytac w dziale testy.

Napisano

Ozony są kiepskie, nie ma co ukrywać. Przekonuje to co piszesz, pozostaje tylko dobrać przód (Mach SS?), choć chciałbym poznać więcej typów:)

Ciekawe co na to wyznawcy NBX;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...