szamo92 Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Witam! Mam problem z piastą tylną otóż rozkręciłem ją, okazało się że w łożysku (tym w kasecie) brakuje dwóch kulek. Z racji że nie miałem jak / nie wiedziałem jak naprawić chciałem złożyć z powrotem do kupy problem w tym że teraz ten nie ruchomy konus odstrony kasety wchodzi prawie cały do środka kasety (nie darady nawet chwycić kluczem) a z drugiej strony kasety oś wystaje za dużo, nie wiem czy coś źle skręcam czy co ale w rezultacie kaseta obciera o ramę. Załączam foty jak to wygląda, i prosił bym o instruktaż jak to naprawić. Pierwszy raz rozkręcałem oś :/. Proszę o szybką pomoc. W jakiej kolejności mają iść te części na ośkę?: Jak by trzeba jeszcze jakieś foty to mówić i proszę o szybką pomoc! PS. z racji że jestem nowy i nie znam jeszcze tutejszych zasad w razie jakiś błędów proszę moderatorów o nie wyrzucanie wątku do kosza a o upomnienie.
DominikM Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Musisz zdjąć kasetę - inaczej się nie da, klucz do kaset na allegro lub w serwisie kosztuje kilkanaście pln.
Miecho87 Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Nie musi. Jeśli konus pod kasetą jest wykonany tak jak w tańszych Shimano - osadzony w "uszczelce" z blachy - to wystarczy z drugiej strony po odkręceniu wszystkiego użyć młotka. Dostęp do kulek będzie trudny, ale możliwy. Jeśli konus ma jakąś solidniejszą uszczelkę to może to spowodować jej uszkodzenie - stosować po wstępnym rozpoznaniu.
szamo92 Napisano 4 Października 2009 Autor Napisano 4 Października 2009 Dzięki wielkie panowie za odpowiedź, tylko nie wiem czy dokońca mnie zrozumieliście. Ten konus nie utknął w tej kasecie mogę normalnie go wyciągnąć ale poprostu chodzi mi o to że cała oś wraz z konusem po dokręceniu się wsuwa w tą kasete, wczesniej tak nie było, i co za tym idzie cała oś jest przesunieta, i jak mogę wymienić to łożysko pod kasetą? Czy może łatwiej bedzie zanieść do serwisu to kółko, jeśli tak to ile będzie kosztować ta usługa?
Miecho87 Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 No to pewnie kulki Ci wypadły z łożyska po stronie kasety. Da się założyć nowe bez jej zdejmowania, ale to ciężka sprawa w sensie manualnym. Być może da się w tej piaście odkręcić cały bębenek z kasetą - jeśli po wyjęciu osi w otwór w kasecie pasuje imbus 10 lub podobny to wystarczy odkręcić i masz dostęp do łożyska. W serwisie na pewno to zrobią, ale wezmą przynajmniej tyle ile kosztuje klucz do kasety jak nie więcej.
szamo92 Napisano 5 Października 2009 Autor Napisano 5 Października 2009 Dzieki wielkie zaraz spróbuje tylko jak już udało by mi się to zrobić to skad mam wiedzieć jakie łożysko wsadzić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.