Skocz do zawartości

[piasta] Arrow jak naprawić? proszę o pomoc

szamo92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z piastą tylną otóż rozkręciłem ją, okazało się że w łożysku (tym w kasecie) brakuje dwóch kulek. Z racji że nie miałem jak / nie wiedziałem jak naprawić chciałem złożyć z powrotem do kupy problem w tym że teraz ten nie ruchomy konus odstrony kasety wchodzi prawie cały do środka kasety (nie darady nawet chwycić kluczem) a z drugiej strony kasety oś wystaje za dużo, nie wiem czy coś źle skręcam czy co ale w rezultacie kaseta obciera o ramę. Załączam foty jak to wygląda, i prosił bym o instruktaż jak to naprawić. Pierwszy raz rozkręcałem oś :/. Proszę o szybką pomoc.

9345bbfc12f86e5bm.jpg

8dcf88b20ba205d2m.jpg

W jakiej kolejności mają iść te części na ośkę?:

50ab752a9f916937m.jpg

f8dc5058ac189540m.jpg

ffe9f839e4057b9em.jpg

Jak by trzeba jeszcze jakieś foty to mówić i proszę o szybką pomoc!

PS. z racji że jestem nowy i nie znam jeszcze tutejszych zasad w razie jakiś błędów proszę moderatorów o nie wyrzucanie wątku do kosza a o upomnienie.

Napisano

Nie musi. Jeśli konus pod kasetą jest wykonany tak jak w tańszych Shimano - osadzony w "uszczelce" z blachy - to wystarczy z drugiej strony po odkręceniu wszystkiego użyć młotka. Dostęp do kulek będzie trudny, ale możliwy. Jeśli konus ma jakąś solidniejszą uszczelkę to może to spowodować jej uszkodzenie - stosować po wstępnym rozpoznaniu.

Napisano

Dzięki wielkie panowie za odpowiedź, tylko nie wiem czy dokońca mnie zrozumieliście. Ten konus nie utknął w tej kasecie mogę normalnie go wyciągnąć ale poprostu chodzi mi o to że cała oś wraz z konusem po dokręceniu się wsuwa w tą kasete, wczesniej tak nie było, i co za tym idzie cała oś jest przesunieta, i jak mogę wymienić to łożysko pod kasetą?

Czy może łatwiej bedzie zanieść do serwisu to kółko, jeśli tak to ile będzie kosztować ta usługa?

Napisano

No to pewnie kulki Ci wypadły z łożyska po stronie kasety. Da się założyć nowe bez jej zdejmowania, ale to ciężka sprawa w sensie manualnym. Być może da się w tej piaście odkręcić cały bębenek z kasetą - jeśli po wyjęciu osi w otwór w kasecie pasuje imbus 10 lub podobny to wystarczy odkręcić i masz dostęp do łożyska. W serwisie na pewno to zrobią, ale wezmą przynajmniej tyle ile kosztuje klucz do kasety jak nie więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...