seker1995 Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Pytanie moze proste ale dla mnie nie do konca oczywiste. Czy do rozkrecenia korby potrzebny jest secjalny klucz?? Czy moze znacie jakies swoje sposoby. I jeszcze jedna jak rozkręcic suport ( w prawdzie rzeczy mam zwykla oske z 2 lozyskami)?? Z gory dzieki.
afly Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Aby rozkręcić korbę potrzebujesz klucza ampułowego 5, ale co to za korba, być może nie jest rozbieralna?
seker1995 Napisano 1 Października 2009 Autor Napisano 1 Października 2009 Korba shimano deore a dokladniej nie wiem jaka ale z 3 lata ma xD Jak trzeba to moge wrzucic fotke
Royalonzo21 Napisano 1 Października 2009 Napisano 1 Października 2009 Zależy co rozumiesz pod hasłem „jak rozebrać korbę”. Bo jeżeli masz na myśli to co ja, czyli zdjęcie koronek i blatu, to deore jest jak najbardziej rozbieralna. Potrzebny będzie do tego klucz imbusowy, z tego co pamiętam 5 mm. Natomiast jeżeli chodzi Ci o zdjęcie jej z roweru, to zależy od modelu. Bo było deore na octalink i ze zintegrowaną osią. Do octalinku potrzebny jest ściągacz. Do wersji ze zintegrowaną osią ściągacz jest niepotrzebny. Należy tylko odkręcić nakrętke w lewym ramieniu a następnie odkręcić je imbusem.
seker1995 Napisano 1 Października 2009 Autor Napisano 1 Października 2009 Hmm korba chyba jest zintegrowana. Oczywiscie chodzilo mi o zdjecie korby z roweru. mam rozumiec ze ten ampul wchodzi w dziure po odkreceniu srubki pod zatyczka na pedale( z boku pedala na rowno z osia?? I rozumiem ze mam odkrecac od strony korby, a nie od strony pedala. Moze byc ciezko bo korba nie byla odkrecana od czasu jej kupna, czyli okolo 3 lata temu ;p. To byl rower moje brata. I jescze jedno co z wyjeciem osi.
seker1995 Napisano 2 Października 2009 Autor Napisano 2 Października 2009 Poczym mozna poznac czy korba jest zintegrowana czy nie?? Jesli jest zintegrowana to chodzi o to ze oska jest przyczepiona do korby??? Jesli tak to jak to sprawdzic?
Mod Team Odi Napisano 2 Października 2009 Mod Team Napisano 2 Października 2009 Bo było deore na octalink i ze zintegrowaną osią. Do octalinku potrzebny jest ściągacz. Do wersji ze zintegrowaną osią ściągacz jest niepotrzebny. Należy tylko odkręcić nakrętke w lewym ramieniu a następnie odkręcić je imbusem. Było jeszcze Deore na kwadrat. Ale skoro autor pisze, że korba sprzed 3 lat to nie jest na pewno zintegrowana, ani na kwadrat. seker1995 wstaw zdjęcia.
Royalonzo21 Napisano 2 Października 2009 Napisano 2 Października 2009 No to pozostaje tylko octalink. Korba deore ze zintegrowaną osią ma pustą oś i wygląda tak http://www.allegro.pl/item754118563_korba_deore_fc_m532_170mm.html . Tak natomiast wygląda ściągacz na ISIS czyli wielowpust stosowany przez Truvativ, nie pamiętam czy będzie pasował do octalink'a , ale najprawdopodobniej tak.
seker1995 Napisano 2 Października 2009 Autor Napisano 2 Października 2009 Moja korba wyglada inaczej to moze jest n a kwadrat jest tak najpierw jest takie 5 mm wciecie kwadratowe pozniej mialem srube nakretke ktora po wykreceniu mialem dwa okragle gwiny jeden duzy pozniej glebiej drugi mniejszy i dziura na ok. 10cm.. zdjecia na razie nie mam a jutro jade na wesele wiec dopiero jbc. bede mial w poniedzialek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.