Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy] problem z dokręceniem tarczy

H3rlitZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z dokręceniem tarczy.

Jak ją przykręcę do końca - to tarcza się kręci.

A zostawić w połowie nie mogę.

Byłem ostatnio na rowerze - wszystko działało okej - kolega zechciał się przejechać i po 200m wrócił z odkręconą tarczą ( nie wiem jakim cudem ). Kolegi waga znacznie większa od mojej ( jeśli to ma JAKIEKOLWIEK znaczenie ).

Jakieś sposoby na jej dokręcenie? Gwinty wydają się być w porządku.

Coś może być nie tak, czy to ja jestem taki nie umiejętny?

@Edit

Mam jeszcze pytanie - można dokupić takie "widełki" ( nie wiem nawet jak to się nazywa ) - które oddzielają klocki hamulcowe ?

Klocki wiszą na spince i były tym rozdzielone - a że to cieniutkie to się połamało przy złym wsadzeniu.

Napisano

Nie wiem zabardzo o jakich widełkach piszesz, ale przyczyną odkręcenia sie tarczy jak najbardziej mogła być większa masa kolegi, u mnie w rowerze z imitacją tarczówek tak się działo, dobrzę że końcówki śrubek wystawały to potraktowałem je kropelką, odkręcać się przestały, ale po dużej ilości ostrych hamowań luz znowu stopniowo sie zwiększał :w00t:

Napisano

Powiem tak - widełki nie będą mi potrzebne jeśli znajdę sposób na namagnesowanie klocków ( bo po prostu odpadają, zamiast się trzymać - i najwyraźniej po to były te widełki ).

Jakieś sposoby na namagnesowanie?

I tutaj zdjęcie :

Czy to - co jest przykręcone na 6 śrubek do tarczy , to powinno schodzić razem z tarczą, czy najnormalniej zostać przy piaście?

Zdjęcie

Przepraszam za to jakość zdjęcia, ale w piwnicy mam słabe światło.

Napisano

oO z czyms takim sie nie spotkałem jeszcze nigdy :blink: nie wiem jak to się trzymało ale jak dla mnie element w który wkręcasz tarcze powinnien być na piascie a nie razem z tarczą - 3 rowery z hamulcami tarczowymi miałem/widziałem i zaden tak nie miał a jeden był marketowy... Ta częsc w której są sruby trzymające tarcze powinna być na piascie nie przy tarczy. No chyba ze są takie mocowania o których jeszcze nie wiem :down:

Napisano

Widełki.... chodzi o to: http://cult-bikes.com/ - > Kool-stop -> na dole strony? - sprężynki hamulców Disc. To odpycha od siebie klocki hamulcowe.

Co do odkręcających się tarcz... yyy... nooo... Jak to możliwe? Ja bym spróbował tak: do piasty wepchnąć troszkę smaru i zastosować podkładki pod śrubę. Podkładki takie sprężynujące, albo coś podobnego (podkładka z dętki?) Podkładkę sprężynująca widziałem w troszkę większych śrubach, ale może Ci spasuje.

A jaką masz piastę i tarcze?

Rozumiem, że to jest jedna część? Tarcza hamulcowa? Tam są już śruby wkręcone?

Napisano

Owszem - chodzi mi właśnie o taką sprężynkę do hamulca.

A jeśli chodzi o tarcze - to nie jest jedna część.

Tarcze da się normalnie wykręcić - i w środku tej gwiazdki jest normalnie "gwint" - tak samo jak przy piaście.

Tą "gwiazdę" można wkręcić - tylko ,ze ona strasznie lata, bo nigdzie na piaście nie ma oparcia.

Jutro mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda.

Napisano

oO z czyms takim sie nie spotkałem jeszcze nigdy  ;) nie wiem jak to się trzymało ale jak dla mnie element w który wkręcasz tarcze powinnien być na piascie a nie razem z tarczą - 3 rowery z hamulcami tarczowymi miałem/widziałem i zaden tak nie miał a jeden był marketowy... Ta częsc w której są sruby trzymające tarcze powinna być na piascie nie przy tarczy. No chyba ze są takie mocowania o których jeszcze nie wiem  :)

To powinno być na stałe przymocowane do piasty. Dla mnie też to jest co najmniej dziwne... A jeśli tam jest gwint to jak może nie mieć oparcia na piaście? Przecież gwint się gdzieś kończy...

Napisano

Jutro wrzucę zdjęcia.

Nazwa piasty wam pewnie nic nie da - bo rower jest z najniższej półki cenowej, kupiony tymczasowo na okres 2 miesięcy.

Tutaj podaję nazwę :

"NECO H825 SW"

Napisano

Takowy wynalazek mam. Kupiony za groszowe sprawy ( przejechał już koło 400km ) - a był używany, więc to już jest dobry wynik.

Jutro zrobię te zdjęcia - a nowy mam zamiar kupić krossa, tylko nie wiem, który model jeszcze, bo z 2010 roku mają być po 15 września - 15 września ma być prezentacja ( tak się dowiedziałem od mudserwisu ).

Muszę to tylko naprawić - już dawno bym wywalił te gówniane hamulce, ale ta głupia rama nie ma piwotów - co mnie doprowadza do białej gorączki.

No nic, pomęczymy się przez te kilka tygodni/miesięcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...