Skocz do zawartości

[Hydrauliczne] Avid Juicy 3 wypadła część

avidsen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !!

Musiałem odtłuścić klocki w moich hamulcach AJ3. Wyjąłem klocki, ale wraz z nimi wypadła taka część:

min_img_001a89cb.jpg

Gdzie ona powinna być ??

Pomocy, bo boje się rowerem jeździć ;d

Napisano

Nie mam zielonego pojęcia jak coś takiego mogło wypaść przy zdejmowaniu klocków. Sam je zdejmowałem nie raz, ale takiej części jako by miała wypaść nie ma:woot:

Jedyne co tam jest to klocki, spinka, gumowe tłoczki, 2śrubki i uszczelka...

Napisano

czyli to nie jest od hamulca ? ;) może mi się zdawalo ze wypadlo bo lezalo na ziemi obok klocka ;)

Nawet z ciekawosci zrobilem to samo z tylnym hamulcem i tez takiej czesci nie znalazlem.

To przy okazji spytam - jak zalozylem klocki to mi zaczal lekko hamulec o tarcze szorowac, ustawianie nie daje rezulatatów, ale to mniej wazne. Chciałbym, żeby mi pozniej lapal przedni hamulec da się to jakoś zrobic ? bo zaczął teraz wczesniej lapac

Napisano

A rozepchałeś tłoki przed montażem? Jeśli nie, to klucz do sukcesu :) po tym kilka razy zacisnąć klamkę i powinno być tak jak było pierwotnie.

Napisano

A rozepchałeś tłoki przed montażem? Jeśli nie, to klucz do sukcesu :) po tym kilka razy zacisnąć klamkę i powinno być tak jak było pierwotnie.

rozpchalem klocki jak juz wlozylem je to zle ?

Napisano

Chłopaki, przecież to końcówka wkładu od długopisu!!! ;)

dokładnie ;d już sam to zobaczylem

mam jeszcze jeden problem po zalozeniu klockow, przejechalem sie jakies 20km i klocki zaczely ocierac o tarcze, wrocilem do domu i musialem znow rozpychac klocki , w czym problem ?

Napisano

Chłopaki, przecież to końcówka wkładu od długopisu!!! :laugh:

:D ano rzeczywiście

lolz

W ogóle wydaję mi się jakby ta końcówka zawisła w powietrzu- ten cień coś podejrzany...

dokładnie ;d już sam to zobaczylem

mam jeszcze jeden problem po zalozeniu klockow, przejechalem sie jakies 20km i klocki zaczely ocierac o tarcze, wrocilem do domu i musialem znow rozpychac klocki , w czym problem ?

Jak ocierało po tych 20km to musisz ustawić klocki, idealnie ;) bo nie o to chodzi, żeby je co chwilę cofać, a ustawić raz a dobrze.

Napisano

:D ano rzeczywiście

lolz

W ogóle wydaję mi się jakby ta końcówka zawisła w powietrzu- ten cień coś podejrzany...

Jak ocierało po tych 20km to musisz ustawić klocki, idealnie ;) bo nie o to chodzi, żeby je co chwilę cofać, a ustawić raz a dobrze.

w jaki sposob je ustawic ?

Napisano

Da jasności to chodzi o odkręcenie śrub, naciśnięcie klamki 2razy i przytrzymanie jej zacisniętej do momentu przykręcenia śrub mocowania zacisku do ramy- sposób wg Avida, nie zawsze się sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...