Skocz do zawartości

[opony] pomoc w wyborze / komplet: Maxxis, Kenda, Schwalbe

Sryyt

Opony  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które opony ?

• Maxxis CrossMark
    • Maxxis WormDrive
    • Kenda Karma (30 TPI)
      0
    • Kenda Karma {60 TPI}
    • Schwalbe Smart Sam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam kupić komplet opon. Obecnie posiadam CST x1,75, koła 26". Przydałoby się coś lepszego - i raczej szerszego :P

Mam 5 typów :

*

- Maxxis CrossMark x2,1 ; 60 TPI ; 48 zł./szt.

- Maxxis WormDrive x1,9 ; 27 TPI ; 45 zł./szt.

*

- Kenda Karma x2,0 ; 30 TPI ; 29 zł./szt.

- Kenda Karma x2,0 ; 60 TPI ; 49 zł./szt.

*

- Schwalbe Smart Sam x2,1 ; 50 TPI ; 115 zł./komplet

Jak widać są to popularne oponki. Chce się doradzić które wybrać. Połowę czasu spędzam na asfalcie, połowę na bezdrożach. Powiedzmy że z przewagą tego drugiego :thumbsup:

Nie zależy mi zbytnio na wadze :thumbsup: - bardziej na cenie żeby nie przekraczała tych 120 zł za komplecik :devil:

Napisano

Ja ze swojej Karmy z tyłu - kevlar 60 TPI jestem zadowolony - raz czy 2 razy złapała gumę na 2000 km chyba , ale to tez i od szczęscia zalezy :)

Irc Mythos xc II z przodu mam, bieżnik fajny, coś koło 50 dałem chyba, oczywiście kevlar.

Napisano

Zagłosowałem na Crossmarka. Jest to dobra opona, nie bardzo dobra. Średnio sprawdza się w terenie i bardzo dobrze na asfalcie (w porównaniu do innych opon MTB >1,9")

Kompletnie nie radzi sobie na luźnym podłożu - to jest największy minus. Napisz o jakich "bezdrożach" myślisz - ubita ziemia czy luźne piaseczki?

Wormdrive odpada - tylko na asfalt i ubite ścieżki.

KENDA gorzej sobie radzi na asfalcie od Crossmarka, ale znacznie lepiej w terenie.

Dlatego dla proporcji szosa/teren wybrałbym :

- 90/10 - Wormdrive

- 60/40 - Crossmark

- 50/50 - Smart sam.

- 40/60 - Karma

Napisano

Napisz o jakich "bezdrożach" myślisz - ubita ziemia czy luźne piaseczki?

Wormdrive odpada - tylko na asfalt i ubite ścieżki.

Dlatego dla proporcji szosa/teren wybrałbym :

- 90/10 - Wormdrive

- 60/40 - Crossmark

- 50/50 - Smart sam.

- 40/60 - Karma

Te bezdroża to głównie leśne ścieżki - często podmoknięte, a jak dróżka jest piaszczysta to na całym odcinku(czasem trzeba jechać "pasem zieleni" tam gdzie przechodzi podwozie samochodu :blush: )

No tak po tym WormDriv'ie nawet po zdjęciach bieżnika można wywnioskować że nie nadaję się w teren :)

W oko wpadły mi jeszcze dwie oponki : Continental Race King x2,0 (48 zł./szt.) i Michelin Country Trail x1,95 (45 zł./szt.) Jestem ciekaw w jakich proporcjach szosa / teren można je określić :)

Napisano

Ja mogę polecić IRC Mythos XCII - przednia opona z dość konkretnym protektorem oraz tył z gęstszym i niższym bieżnikiem. Przyczepność super, także na mokrym, jedynie co to nie są asami na piachu - jednakże to wina malutkiego balonu jak na 1.95". Na asfalcie w miarę przyzwoite opory toczenia, bardzo trudno je przebić - ja tego jeszcze nie dokonałem mimo przejechanych około 3000km. Do tego są dość lekkie jak na drut (610g w 2.1") i tanie - za stówkę masz komplet naprawdę uniwersalnych opon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...