Sryyt Napisano 28 Sierpnia 2009 Napisano 28 Sierpnia 2009 Zamierzam kupić komplet opon. Obecnie posiadam CST x1,75, koła 26". Przydałoby się coś lepszego - i raczej szerszego Mam 5 typów : * - Maxxis CrossMark x2,1 ; 60 TPI ; 48 zł./szt. - Maxxis WormDrive x1,9 ; 27 TPI ; 45 zł./szt. * - Kenda Karma x2,0 ; 30 TPI ; 29 zł./szt. - Kenda Karma x2,0 ; 60 TPI ; 49 zł./szt. * - Schwalbe Smart Sam x2,1 ; 50 TPI ; 115 zł./komplet Jak widać są to popularne oponki. Chce się doradzić które wybrać. Połowę czasu spędzam na asfalcie, połowę na bezdrożach. Powiedzmy że z przewagą tego drugiego Nie zależy mi zbytnio na wadze - bardziej na cenie żeby nie przekraczała tych 120 zł za komplecik
Discover Napisano 28 Sierpnia 2009 Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja ze swojej Karmy z tyłu - kevlar 60 TPI jestem zadowolony - raz czy 2 razy złapała gumę na 2000 km chyba , ale to tez i od szczęscia zalezy Irc Mythos xc II z przodu mam, bieżnik fajny, coś koło 50 dałem chyba, oczywiście kevlar.
Andrew Napisano 28 Sierpnia 2009 Napisano 28 Sierpnia 2009 Zagłosowałem na Crossmarka. Jest to dobra opona, nie bardzo dobra. Średnio sprawdza się w terenie i bardzo dobrze na asfalcie (w porównaniu do innych opon MTB >1,9") Kompletnie nie radzi sobie na luźnym podłożu - to jest największy minus. Napisz o jakich "bezdrożach" myślisz - ubita ziemia czy luźne piaseczki? Wormdrive odpada - tylko na asfalt i ubite ścieżki. KENDA gorzej sobie radzi na asfalcie od Crossmarka, ale znacznie lepiej w terenie. Dlatego dla proporcji szosa/teren wybrałbym : - 90/10 - Wormdrive - 60/40 - Crossmark - 50/50 - Smart sam. - 40/60 - Karma
Sryyt Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Napisano 29 Sierpnia 2009 Napisz o jakich "bezdrożach" myślisz - ubita ziemia czy luźne piaseczki? Wormdrive odpada - tylko na asfalt i ubite ścieżki. Dlatego dla proporcji szosa/teren wybrałbym : - 90/10 - Wormdrive - 60/40 - Crossmark - 50/50 - Smart sam. - 40/60 - Karma Te bezdroża to głównie leśne ścieżki - często podmoknięte, a jak dróżka jest piaszczysta to na całym odcinku(czasem trzeba jechać "pasem zieleni" tam gdzie przechodzi podwozie samochodu ) No tak po tym WormDriv'ie nawet po zdjęciach bieżnika można wywnioskować że nie nadaję się w teren W oko wpadły mi jeszcze dwie oponki : Continental Race King x2,0 (48 zł./szt.) i Michelin Country Trail x1,95 (45 zł./szt.) Jestem ciekaw w jakich proporcjach szosa / teren można je określić
miskov17 Napisano 29 Sierpnia 2009 Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja mogę polecić IRC Mythos XCII - przednia opona z dość konkretnym protektorem oraz tył z gęstszym i niższym bieżnikiem. Przyczepność super, także na mokrym, jedynie co to nie są asami na piachu - jednakże to wina malutkiego balonu jak na 1.95". Na asfalcie w miarę przyzwoite opory toczenia, bardzo trudno je przebić - ja tego jeszcze nie dokonałem mimo przejechanych około 3000km. Do tego są dość lekkie jak na drut (610g w 2.1") i tanie - za stówkę masz komplet naprawdę uniwersalnych opon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.