Skocz do zawartości

[opona] Kłopoty z Geaxem - przecinanie dętek :/

hheniek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opoona(a tak przynajmniej podejrzewam) rozcina mi dętki. Zwsze od strony obręczy, widać dkąd sięgała opona i na granicy pozostawia kilkumilimetrowe podłużne rozcięcia, "Kant" opony jakby szarpał dętkę. Mam trzy komplety opon i tak dzieje mi się tylko po założeniu Geax Mezcal, i to tylko z tyłu. Dziś kombinując że może to jednak obręcz albo opaska straciłem trzy dętki, sporo czasu i naprawdę wiele narwów. W końcu myślałem że wszystko ok(obręcz sie rozchodzi na łączeniu, zakleiłem izolacją[ale nie tam dochodziło do cięć]) i ruszyłem, ujechałem ok kilometro od domui nagle wielki szum i syk, i oczywiście seria niecenzuralnych słów. Założyłem Michelina na tył i wszystko gra, od kilku godzin nic się nie dzieje. Dodam że trzymam się zalecanego ciśnienia, mam szeroką dobrze dobrana opaskę a obręcz i opaska były dziś przed zmianą opon dokładnie oczyszczone.

Może macie jakieś zdanie na temat dlaczego tak się dzieje? Opona jnie ma żadnych ostrych zakończeń i wygląda ok. I czy uważacie że wogóle warto się fatygować z reklamacją?

Napisano

Zasadniczo pomogłoby jakbyś wiedział czy dziura powstaje zawsze w tym samym miejscu i w stosunku do obręczy i w stosunku do opony - pozwoliłoby to wyeliminować np. przypadek, że opona przycina dętkę przy zakładaniu.

Napisano

Wcześniej na łączeniu zawsze szarpało, to unieszkodliwiłem. Opona każdorazowo była zdejmowana i oglądana z każdej strony. A dziś? W sumie w dwóch dętkach było podobnie względem obręczy,ale wszystko tam jest idealnie, a po założeniu innej opony problem znika, nie chce znowy sprawdzać Mezcala bo mam już tylko jedną dętkę w domu:/ Opona każdorazowo była zdejmowana i oglądana z każdej strony.

Napisano

No to masz wiele kombinacji do przerobienia zanim się jej pozbędziesz - inne koło, inny zakładacz opony, zamień przód z tyłem itd. A to zwijana czy drutówka?

Napisano

Zwijana, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w przeciągu kilku dni powinno do mnie zawitać nowe kóło w pełni od DT i wtedy sie okaże co jest winne. Chociaż mówię, na żadnej innej oponie nie mam takich tragedii, tylko na tej i to od teraz. Przejechałem na Mezcalach 24h wyścig i dużo podejrzanych tras ale nigdy nic się nie działo.

Napisano

Hmm obstawiałbym coś w stylu przycinanie między oponą a obręczą lub taśmą, ale skoro sprawdziłeś to nie wiem. Na obręczy nie ma żadnych zadziorów? Bo mogłoby też być tak, że Mezcal płyciej wchodzi w obręcz i nie zasłania czegoś co inne zasłaniają.

Napisano

I tutaj teżrozwiewam wszelkie wątpliwości,opaska jest szeroka a w dodatku tam gdzie dętka sie kaleczyłą pozaklejałem izolacją po całej szerokości. Zgłupiałem, a takiej ilości myśli destrukcyjnych to dawno nie miałem, myślałem że zacznę przypalać Mezcala w ramach zemsty. :P

Napisano

Oddałem dziś opone do sklepu, w poniedziałek ma już być odpowiedź od dystrybutora, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zrobiłem dziś 70 km na innych oponach i wszystko w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...