hheniek1987 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Opoona(a tak przynajmniej podejrzewam) rozcina mi dętki. Zwsze od strony obręczy, widać dkąd sięgała opona i na granicy pozostawia kilkumilimetrowe podłużne rozcięcia, "Kant" opony jakby szarpał dętkę. Mam trzy komplety opon i tak dzieje mi się tylko po założeniu Geax Mezcal, i to tylko z tyłu. Dziś kombinując że może to jednak obręcz albo opaska straciłem trzy dętki, sporo czasu i naprawdę wiele narwów. W końcu myślałem że wszystko ok(obręcz sie rozchodzi na łączeniu, zakleiłem izolacją[ale nie tam dochodziło do cięć]) i ruszyłem, ujechałem ok kilometro od domui nagle wielki szum i syk, i oczywiście seria niecenzuralnych słów. Założyłem Michelina na tył i wszystko gra, od kilku godzin nic się nie dzieje. Dodam że trzymam się zalecanego ciśnienia, mam szeroką dobrze dobrana opaskę a obręcz i opaska były dziś przed zmianą opon dokładnie oczyszczone. Może macie jakieś zdanie na temat dlaczego tak się dzieje? Opona jnie ma żadnych ostrych zakończeń i wygląda ok. I czy uważacie że wogóle warto się fatygować z reklamacją?
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Zasadniczo pomogłoby jakbyś wiedział czy dziura powstaje zawsze w tym samym miejscu i w stosunku do obręczy i w stosunku do opony - pozwoliłoby to wyeliminować np. przypadek, że opona przycina dętkę przy zakładaniu.
hheniek1987 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 Wcześniej na łączeniu zawsze szarpało, to unieszkodliwiłem. Opona każdorazowo była zdejmowana i oglądana z każdej strony. A dziś? W sumie w dwóch dętkach było podobnie względem obręczy,ale wszystko tam jest idealnie, a po założeniu innej opony problem znika, nie chce znowy sprawdzać Mezcala bo mam już tylko jedną dętkę w domu:/ Opona każdorazowo była zdejmowana i oglądana z każdej strony.
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 No to masz wiele kombinacji do przerobienia zanim się jej pozbędziesz - inne koło, inny zakładacz opony, zamień przód z tyłem itd. A to zwijana czy drutówka?
hheniek1987 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 Zwijana, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w przeciągu kilku dni powinno do mnie zawitać nowe kóło w pełni od DT i wtedy sie okaże co jest winne. Chociaż mówię, na żadnej innej oponie nie mam takich tragedii, tylko na tej i to od teraz. Przejechałem na Mezcalach 24h wyścig i dużo podejrzanych tras ale nigdy nic się nie działo.
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2009 Napisano 20 Sierpnia 2009 Hmm obstawiałbym coś w stylu przycinanie między oponą a obręczą lub taśmą, ale skoro sprawdziłeś to nie wiem. Na obręczy nie ma żadnych zadziorów? Bo mogłoby też być tak, że Mezcal płyciej wchodzi w obręcz i nie zasłania czegoś co inne zasłaniają.
hheniek1987 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Napisano 20 Sierpnia 2009 I tutaj teżrozwiewam wszelkie wątpliwości,opaska jest szeroka a w dodatku tam gdzie dętka sie kaleczyłą pozaklejałem izolacją po całej szerokości. Zgłupiałem, a takiej ilości myśli destrukcyjnych to dawno nie miałem, myślałem że zacznę przypalać Mezcala w ramach zemsty.
hheniek1987 Napisano 21 Sierpnia 2009 Autor Napisano 21 Sierpnia 2009 Oddałem dziś opone do sklepu, w poniedziałek ma już być odpowiedź od dystrybutora, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zrobiłem dziś 70 km na innych oponach i wszystko w porządku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.