dervan Napisano 29 Lipca 2009 Napisano 29 Lipca 2009 Kupiłem sobie przez allegro kolarzówkę. Odebrałem, a w garażu, porównując nowe koła z moim mtb, wychodzi, że koła są wielkościowo bardzo podobne, strzelam nawet że identyczne. Jednak napis na oponie nieodmiennie twierdzi, że jest to Continental o rozmiarze 700x20c. Nie wiem co mam w końcu z tym fantem zrobić, na aukcji nie było napisane że to 26", czy 28" jest, ale uwierzyłem napisowi na oponie... P.S Duża będzie różnica w jeździe na 26 a na 28", skoro oba by były cieniutkimi slickami?
kezcuzj Napisano 29 Lipca 2009 Napisano 29 Lipca 2009 No różnica raczej na pewno będzie, bo z praw fizyki wychodzi, że przy tej samej prędkości na kołach 28' przejedziesz więcej niż na 26'
Adifeq Napisano 29 Lipca 2009 Napisano 29 Lipca 2009 Gdybyś patrzył na gołe obręcze, to byś zauważył różnicę. Po prostu terenowa opona jest zdecydowanie grubsza i stąd to zamieszanie. Rozmiar 26" nie jest przypadkowy - po założeniu grubszej terenowej opony mamy koło porównywalnej średnicy do 28". Nawet jeśli masz t 26" slicki, to i tak każdy slick do obręczy 26" jest dużo grubszy niż do swojego większego odpowiednika. Zauważ, że rowery górskie z kołami 29" mają również obręcze 700c (więc popularne 28"), a różnica tego 1 cala wynika właśnie z grubszej opony. Różnica w jeździe powinna być znacząca. Szosówka ma minimalne opory toczenia i śmiga się niesamowicie. Do tego mają świetną geometrię.
dervan Napisano 30 Lipca 2009 Autor Napisano 30 Lipca 2009 No właśnie mam fajną szosówkę, fajnie się śmiga, o niebo lepiej niż na moim enduro Ale jednak to sa slicki 26" ;/ ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_rowerowe ) I czy jest sens teraz sprzedawać tą szosę, by kupić taką z 28" kołami? Bo nie wiem czy sprzedam tą z 26" za te 300 zł, za które ją kupiłem
Adifeq Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 Jak fajnie Ci się śmiga to zostaw - przecież najważniejsza jest frajda z jazdy a nie rozmiar koła
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Lipca 2009 Mod Team Napisano 30 Lipca 2009 Kupiłem sobie przez allegro kolarzówkę. Odebrałem, a w garażu, porównując nowe koła z moim mtb, wychodzi, że koła są wielkościowo bardzo podobne, strzelam nawet że identyczne. Jednak napis na oponie nieodmiennie twierdzi, że jest to Continental o rozmiarze 700x20c. Nie wiem co mam w końcu z tym fantem zrobić, na aukcji nie było napisane że to 26", czy 28" jest, ale uwierzyłem napisowi na oponie... P.S Duża będzie różnica w jeździe na 26 a na 28", skoro oba by były cieniutkimi slickami? No właśnie mam fajną szosówkę, fajnie się śmiga, o niebo lepiej niż na moim enduro Ale jednak to sa slicki 26" ;/ ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_rowerowe ) I czy jest sens teraz sprzedawać tą szosę, by kupić taką z 28" kołami? Bo nie wiem czy sprzedam tą z 26" za te 300 zł, za które ją kupiłem Klaniam, Kolego! Jesli na papuciu stoi napisane (tusze iz firmowo, a nie przez kogos markerem...) 700x20c to na 125% jest to kolo 28 cali. Sprobuj zalozyc na te obrecz opone ze swojego goralca. Gwarantuje Ci ze bedzie za mala OSTRO! I.
dervan Napisano 30 Lipca 2009 Autor Napisano 30 Lipca 2009 No ale to już tak jak wcześniej napisałem: liczy się wielkość obręczy i opony.. No a wielkość obręczy + opony i w góralu, i w szosie jest taka sama. więc no wychodzi że na 100% jest to 26". No ale skoro jest założona guma Continental i pisze na niej 700x20c, to też na 100% jest 28". No to wychodzi na to, że na 200% nie wiem co to za rozmiar... Z drugiej strony, może wpływ na to ma fakt, iż oponka ma swoje lata, bo pisze "Manufactured in W. Germany" ;P
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 Spójrz tu http://www.sheldonbrown.com/cyclecomputer-calibration.html - ta strona ogólnie mówi o licznikach, ale jak wiadomo często do ich ustawienia używa się obwodu koła roweru. Weź drugą tabelkę - w pierwszej kolumnie masz rozmiar opony, a w ostatniej (F) obwód koła. Koło 28" z oponą o szerokości 23 mm ma obwód 2097 mm, koło 26" z oponą o szerokości 2,125" ma obwód 2070 mm (oczywiście w przybliżeniu, bo każda opona jest inna). Różnica obwodów to 27 mm. Policzyć Ci różnicę średnicy obu takich kół z oponami? Mniej niż 10 mm.
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 A co Ci się nie zgadza z Wikipedią? Masz po prostu oznaczenie francuskie, a nie ISO, ale i tak nie widzę rozbieżności pomiędzy faktami z rzeczywistości a Wikipedią (przynajmniej w sekcji o rozmiarze koła).
dervan Napisano 30 Lipca 2009 Autor Napisano 30 Lipca 2009 Wikipedia twierdzi, że rozmiar 28, czy 26" jest liczony już z oponą. Z tego wynika, że moja opona 700x20c to tak naprawdę 26". Jednak strona z wymiarami podaje takie dane, że 700x20c nie różni się prawie w ogóle od 26x2,125 w obwodzie zewnętrznym, co jest już sprzeczne z wikipedią. Chyba że coś źle rozumuję, to proszę mnie uświadomoć -.-
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2009 Napisano 30 Lipca 2009 Hmm, w sumie nie zwróciłem uwagi na sens treści Wikipedii, bo oznaczenia tam podane zgadzają się ze stosowanymi ogólnie, więc założyłem ich poprawność i słuszność. Średnica koła według ISO to zdaje się średnica stopki opony. Ale jak się zagłębić w te oznaczenia to nic tak do końca nie ma sensu - koło 700 mm to 27,5" więc nie tak do końca 28" i faktycznie jest tak jak mówisz - tzn. koło 700c to koło 28" z oponą, a koło 26" to po prostu koło 26", ale też już z oponą, co jak widać po przełożeniu na rzeczywistość traci sens... Chyba stąd wprowadzono rozmiar według ISO, bo podaje wymiar obręczy tak naprawdę i wiadomo O.C.B., a opony można i tak stosować zupełnie różne i wyjdzie tak jak u Ciebie, że 26" = 28".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.