Skocz do zawartości

[koła] 26" z napisami "700x20c"?!?

dervan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem sobie przez allegro kolarzówkę. Odebrałem, a w garażu, porównując nowe koła z moim mtb, wychodzi, że koła są wielkościowo bardzo podobne, strzelam nawet że identyczne. Jednak napis na oponie nieodmiennie twierdzi, że jest to Continental o rozmiarze 700x20c. Nie wiem co mam w końcu z tym fantem zrobić, na aukcji nie było napisane że to 26", czy 28" jest, ale uwierzyłem napisowi na oponie...

P.S Duża będzie różnica w jeździe na 26 a na 28", skoro oba by były cieniutkimi slickami?

Napisano

No różnica raczej na pewno będzie, bo z praw fizyki wychodzi, że przy tej samej prędkości na kołach 28' przejedziesz więcej niż na 26' :)

Napisano

Gdybyś patrzył na gołe obręcze, to byś zauważył różnicę. Po prostu terenowa opona jest zdecydowanie grubsza i stąd to zamieszanie. Rozmiar 26" nie jest przypadkowy - po założeniu grubszej terenowej opony mamy koło porównywalnej średnicy do 28". Nawet jeśli masz t 26" slicki, to i tak każdy slick do obręczy 26" jest dużo grubszy niż do swojego większego odpowiednika. Zauważ, że rowery górskie z kołami 29" mają również obręcze 700c (więc popularne 28"), a różnica tego 1 cala wynika właśnie z grubszej opony.

Różnica w jeździe powinna być znacząca. Szosówka ma minimalne opory toczenia i śmiga się niesamowicie. Do tego mają świetną geometrię.

• Mod Team
Napisano
Kupiłem sobie przez allegro kolarzówkę. Odebrałem, a w garażu, porównując nowe koła z moim mtb, wychodzi, że koła są wielkościowo bardzo podobne, strzelam nawet że identyczne. Jednak napis na oponie nieodmiennie twierdzi, że jest to Continental o rozmiarze 700x20c. Nie wiem co mam w końcu z tym fantem zrobić, na aukcji nie było napisane że to 26", czy 28" jest, ale uwierzyłem napisowi na oponie...

P.S Duża będzie różnica w jeździe na 26 a na 28", skoro oba by były cieniutkimi slickami?

No właśnie mam fajną szosówkę, fajnie się śmiga, o niebo lepiej niż na moim enduro :) Ale jednak to sa slicki 26" ;/ ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_rowerowe ) I czy jest sens teraz sprzedawać tą szosę, by kupić taką z 28" kołami? Bo nie wiem czy sprzedam tą z 26" za te 300 zł, za które ją kupiłem :D

Klaniam,

Kolego! Jesli na papuciu stoi napisane (tusze iz firmowo, a nie przez kogos markerem...) 700x20c to na 125% jest to kolo 28 cali.

Sprobuj zalozyc na te obrecz opone ze swojego goralca. Gwarantuje Ci ze bedzie za mala :D

OSTRO!

I.

Napisano

No ale to już tak jak wcześniej napisałem: liczy się wielkość obręczy i opony.. No a wielkość obręczy + opony i w góralu, i w szosie jest taka sama. więc no wychodzi że na 100% jest to 26". No ale skoro jest założona guma Continental i pisze na niej 700x20c, to też na 100% jest 28". No to wychodzi na to, że na 200% nie wiem co to za rozmiar...

Z drugiej strony, może wpływ na to ma fakt, iż oponka ma swoje lata, bo pisze "Manufactured in W. Germany" ;P

Napisano

Spójrz tu http://www.sheldonbrown.com/cyclecomputer-calibration.html - ta strona ogólnie mówi o licznikach, ale jak wiadomo często do ich ustawienia używa się obwodu koła roweru. Weź drugą tabelkę - w pierwszej kolumnie masz rozmiar opony, a w ostatniej (F) obwód koła. Koło 28" z oponą o szerokości 23 mm ma obwód 2097 mm, koło 26" z oponą o szerokości 2,125" ma obwód 2070 mm (oczywiście w przybliżeniu, bo każda opona jest inna). Różnica obwodów to 27 mm. Policzyć Ci różnicę średnicy obu takich kół z oponami? Mniej niż 10 mm.

Napisano

A co Ci się nie zgadza z Wikipedią? Masz po prostu oznaczenie francuskie, a nie ISO, ale i tak nie widzę rozbieżności pomiędzy faktami z rzeczywistości a Wikipedią (przynajmniej w sekcji o rozmiarze koła).

Napisano

Wikipedia twierdzi, że rozmiar 28, czy 26" jest liczony już z oponą. Z tego wynika, że moja opona 700x20c to tak naprawdę 26". Jednak strona z wymiarami podaje takie dane, że 700x20c nie różni się prawie w ogóle od 26x2,125 w obwodzie zewnętrznym, co jest już sprzeczne z wikipedią. Chyba że coś źle rozumuję, to proszę mnie uświadomoć -.-

Napisano

Hmm, w sumie nie zwróciłem uwagi na sens treści Wikipedii, bo oznaczenia tam podane zgadzają się ze stosowanymi ogólnie, więc założyłem ich poprawność i słuszność. Średnica koła według ISO to zdaje się średnica stopki opony. Ale jak się zagłębić w te oznaczenia to nic tak do końca nie ma sensu - koło 700 mm to 27,5" więc nie tak do końca 28" i faktycznie jest tak jak mówisz - tzn. koło 700c to koło 28" z oponą, a koło 26" to po prostu koło 26", ale też już z oponą, co jak widać po przełożeniu na rzeczywistość traci sens... Chyba stąd wprowadzono rozmiar według ISO, bo podaje wymiar obręczy tak naprawdę i wiadomo O.C.B., a opony można i tak stosować zupełnie różne i wyjdzie tak jak u Ciebie, że 26" = 28".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...