robaczeq Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Zainteresowałem się oponami firmy Schwalbe model Big Betty Jeśli coś o niej wiecie, posiadacie lub słyszeliście o niej to proszę, podzielcie się ze mną informacjami Dobra Czy kompletna klapa Moim zdaniem opona wygląda interesująco. Nie potrafię określić po czym zazwyczaj jeżdżę głównie po ulicach Mam też problem z hamulcami a opona wygląda na przyczepną więc wydaje mi się że to dobry wybór.
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 a więc z moich spostrzeżeń: -opona ma duży balon większy np. niż NN 2.4 -kilka osób narzeka na nią na podjazdach, że na taką wagę i bieżnik powinna lepiej trzymać -moim zdaniem dobra opona do zjazdów chociaż do najlepszych to jej trochę brakuje a w nawiązaniu do ciebie to skoro "głównie jeździsz po ulicach" to po co ci taka opona?
robaczeq Napisano 18 Lipca 2009 Autor Napisano 18 Lipca 2009 Niby tak ale mieszkam w małym miasteczku obok sporo wsi na obrzeżu miasta dość spory park a w nim kilka fajnych zjazdowych tras ziemia liście i kamienie, a wioski to po polnych się też jeździ tak że nie wiem. A opony muszę i tak zmienić bo bieżnik już ledwo zipie Ta sprawa Pozostawia mnie w niepewności, doradź coś jeśli masz/miałeś coś sprawdzonego Z góry Poza tym ja mam 14 lat, a w żadnych zawodach nie startuję i tam na jakiś super extra towar mnie nie stać
C00BA Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Kup jakies opony o szerokosci ok. 2.1 bo jak jezdzisz normalnie nie zawodowo to tylko niepotrzebny ciezar i opory toczenia. Zobacz na cos takiego http://allegro.pl/item681965328_trwale_max..._48pln_szt.html, http://allegro.pl/item690884285_opona_cont..._1_zwijana.html do xc nawet tego troche mocniejszego wystarcza. I sa to sprawdzone polecane modele
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 cóż ja mam Schwalbe Nobby Nic 2.4 i nie powiem, żeby mnie zachwycały chociaż napisze inaczej >>> poza górami starczą w zupełności ale już w górach na mokrych trasach są średnie co ci mogę polecić: -Kenda Nevegal 2.1 bo myślę, że taki rozmiar ci wystarczy >>> dobra oponka, bardzo dobre trzymanie na mokrym, nie przekłamuje rozmiaru i opory toczenia nie zabijają na asfalcie -moja sprawdzona i ukochana opona to WTB MotoRaptor ale w niej bieżnik raczej ci nie podejdzie skoro jeździsz po asfalcie >>> słychać cię z odległości kilometra i opory toczenia takie jak w czołgu Podsumowując: jeżeli chcesz coś w teren to Kende Nevegal naprawdę polecam a jeżeli coś bardziej uniwersalnego to może Schwalbe Nobby Nic ale w rozmiarze 2.25 bo z tego co wyczytałem to powinna ci wystarczyć taka opona
kopaczus Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Moja kevlarowa Big Betty 2.4 miała szerokość 57mm na obręczy SingleTrack. Dla porównania Highroller 2.5 ma 54mm na tej samej obręczy. A więc to dość spora opona. W zależności od tego czy to drut czy kevlar, sporo różnią się między sobą. Drut ma GooeyGlooey compound, czyli miękką mieszankę która jest zasadniczo przeznaczona do wyścigów DH. W tej roli sprawdza się świetnie - np. kilkukrotny mistrz Norwegii z powodzeniem na nich śmiga. Waży niestety sporo, w granicach 1100-1200g. Z kolei kevlar ma twardą mieszankę i wagę w okolicach 800-850g. Moim zdaniem bardzo dobra opona, w niczym nie ustępuje Highrollerom na mieszance 42a, tak pod względem oporów toczenia jak przyczepności. Do Nobby Niców trudno Betty porównywać - to opona do innych zastosowań, z innymi priorytetami. Ja osobiście odczuwam dużą różnicę w przyczepności między NN a BB, rzecz jasna z przewagą BB, w każdej wersji. Używałem obu opon, na kevlarowej BB z tyłu przejeździłem pół zeszłego sezonu i generalnie jestem z niej bardzo zadowolony, teraz z racji deszczowej pogody śmigam na Highrollerach SuperTacky, ale jak będzie sucho to zakładam BB. No i jeszcze do OPa - nie bój się dużych opon, trochę wolniej się będziesz kulał ale możesz sobie pozwolić na znacznie więcej na rowerze
DAMIAN24 Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 kopaczus tu nie chodzi czy ktoś się boi dużych opon czy nie po prostu dla niektórych są zbędne do ich stylu jazdy a Big Betty do Nobby Nic-a porównałem tylko pod względem wielkości balona
kopaczus Napisano 18 Lipca 2009 Napisano 18 Lipca 2009 Nooo mi jak zwykle dywagacje zboczyły z toru No ale to co miałem dodać - polecam BB, dobre oponki! Grube opony są teraz mocno lansowane przez wszystkich producentów - może coś w tym jest skoro np. taki Scott Scale ma założone fabrycznie Rony 2.25 albo Kingi 2.2? "Jump on the bandwagon!"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.