Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Big Betty 26 x 2.40

robaczeq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zainteresowałem się oponami firmy Schwalbe model Big Betty

Jeśli coś o niej wiecie, posiadacie lub słyszeliście o niej to proszę, podzielcie się ze mną informacjami

Dobra :whistling:

Czy kompletna klapa :confused:

Moim zdaniem opona wygląda interesująco.

Nie potrafię określić po czym zazwyczaj jeżdżę głównie po ulicach

Mam też problem z hamulcami a opona wygląda na przyczepną więc wydaje mi się że to dobry wybór.

Napisano

a więc z moich spostrzeżeń:

-opona ma duży balon większy np. niż NN 2.4

-kilka osób narzeka na nią na podjazdach, że na taką wagę i bieżnik powinna lepiej trzymać

-moim zdaniem dobra opona do zjazdów chociaż do najlepszych to jej trochę brakuje :whistling:

a w nawiązaniu do ciebie to skoro "głównie jeździsz po ulicach" to po co ci taka opona?

Napisano

Niby tak ale mieszkam w małym miasteczku obok sporo wsi na obrzeżu miasta dość spory park a w nim kilka fajnych zjazdowych tras ziemia liście i kamienie, a wioski to po polnych się też jeździ tak że nie wiem.

A opony muszę i tak zmienić bo bieżnik już ledwo zipie

Ta sprawa Pozostawia mnie w niepewności, doradź coś jeśli masz/miałeś coś sprawdzonego

Z góry :)

Poza tym ja mam 14 lat, a w żadnych zawodach nie startuję i tam na jakiś super extra towar mnie nie stać :)

Napisano

cóż ja mam Schwalbe Nobby Nic 2.4 i nie powiem, żeby mnie zachwycały chociaż napisze inaczej >>> poza górami starczą w zupełności ale już w górach na mokrych trasach są średnie

co ci mogę polecić:

-Kenda Nevegal 2.1 bo myślę, że taki rozmiar ci wystarczy >>> dobra oponka, bardzo dobre trzymanie na mokrym, nie przekłamuje rozmiaru i opory toczenia nie zabijają na asfalcie :)

-moja sprawdzona i ukochana :) opona to WTB MotoRaptor ale w niej bieżnik raczej ci nie podejdzie skoro jeździsz po asfalcie >>> słychać cię z odległości kilometra i opory toczenia takie jak w czołgu :D

Podsumowując:

jeżeli chcesz coś w teren to Kende Nevegal naprawdę polecam a jeżeli coś bardziej uniwersalnego to może Schwalbe Nobby Nic ale w rozmiarze 2.25 bo z tego co wyczytałem to powinna ci wystarczyć taka opona :P

Napisano

Moja kevlarowa Big Betty 2.4 miała szerokość 57mm na obręczy SingleTrack. Dla porównania Highroller 2.5 ma 54mm na tej samej obręczy. A więc to dość spora opona.

W zależności od tego czy to drut czy kevlar, sporo różnią się między sobą. Drut ma GooeyGlooey compound, czyli miękką mieszankę która jest zasadniczo przeznaczona do wyścigów DH. W tej roli sprawdza się świetnie - np. kilkukrotny mistrz Norwegii z powodzeniem na nich śmiga. Waży niestety sporo, w granicach 1100-1200g.

Z kolei kevlar ma twardą mieszankę i wagę w okolicach 800-850g. Moim zdaniem bardzo dobra opona, w niczym nie ustępuje Highrollerom na mieszance 42a, tak pod względem oporów toczenia jak przyczepności.

Do Nobby Niców trudno Betty porównywać - to opona do innych zastosowań, z innymi priorytetami. Ja osobiście odczuwam dużą różnicę w przyczepności między NN a BB, rzecz jasna z przewagą BB, w każdej wersji. Używałem obu opon, na kevlarowej BB z tyłu przejeździłem pół zeszłego sezonu i generalnie jestem z niej bardzo zadowolony, teraz z racji deszczowej pogody śmigam na Highrollerach SuperTacky, ale jak będzie sucho to zakładam BB.

No i jeszcze do OPa - nie bój się dużych opon, trochę wolniej się będziesz kulał ale możesz sobie pozwolić na znacznie więcej na rowerze :D

Napisano

kopaczus tu nie chodzi czy ktoś się boi dużych opon czy nie po prostu dla niektórych są zbędne do ich stylu jazdy a Big Betty do Nobby Nic-a porównałem tylko pod względem wielkości balona :D

Napisano

Nooo mi jak zwykle dywagacje zboczyły z toru :verymad: No ale to co miałem dodać - polecam BB, dobre oponki! Grube opony są teraz mocno lansowane przez wszystkich producentów - może coś w tym jest skoro np. taki Scott Scale ma założone fabrycznie Rony 2.25 albo Kingi 2.2? "Jump on the bandwagon!" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...