13kisiel13 Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 Mój rower sprawił mi kolejną niespodziankę. Każdy rower który posiada przerzutki cyka gdy zakręci się tylnym kołem. Ja zauważyłem, że mój cyka nie równo tzn w miarę obrotu koła cykanie nasila się i cichnie. Żeby znaleśc przyczynę tego odwróciłem rower do góry nogami i zakręciłem tylnym kołem, stanąłem z tylu roweru i przyjrzałem się kasecie i tylnej piaście. I co zauwarzyłem? Oprócz tego, że tylne koło znowu ma bicie to okazało się że kaseta chodzi na boki tzn nie jest prostopadła względem osi i przy obrocie koła przechyla się raz w stronę koła a raz w stronę ramy. Piasta jest prosta i nie wykonuje żadnych ruchów. Co mogło to spowodowac i czy da się z tym bezpiecznie jeźdźic? Jeżeli oddam rower do serwisu to naprawią mi to w ramach gwarancji? PS: Nie zaliczyłem nim żadnych skoków ani krawężników a nierówne cykanie występuje od jakiegoś miesiąca.
GdyniaBiker Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 A czy cała kaseta nie ma przypadkiem luzu? Co to za kaseta?
13kisiel13 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Napisano 17 Lipca 2009 Kaseta jest sztywno zamocowana. Kaseta to Shimano CS-HG50, 11-34, 9 biegów. Owszem podczas obrotu koła cała faluje.
GdyniaBiker Napisano 17 Lipca 2009 Napisano 17 Lipca 2009 Zasadniczo cykanie wydaje bębenek piasty tylnej. (Nie zależy to od obecności przerzutek, ale najczęstsze rowery bez nich - jak dziecięce - miewają inny typ tylnej piasty, z hamulcem). Kaseta i inne elementy mogą jednak wpływać na dźwięk. Kaseta jest zamocowana na bębnie, więc może z nim jest problem. Skoro jest to ewidentne, to jest to problem, należy naprawić, zanim się rozleci. Nie doczytałem wcześniej - skoro jest na gwarancji, to powinni naprawić. Oczywiście zawsze mogą wciskać, że to zużycie, albo Twoja zasługa, a nie wada sprzętu, ale nie daj się zbajerować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.