eslodowy Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam! Zakupiłem piastę do koła tylnego dt swiss 370, na 32 szprych pod v-brakei. Rower jaki mam to gary fisher wahoo, aktualnie z tyłu jest piasta shimano rm 30. Chcę sobie złożyć koło i potrzebuję porady jaką obręcz dobrać. Zasadniczo jeżdżę po mieście i po lesie ( prawie jak XC ). Nie oszczędzam roweru, nie omijam dziur, wysokich krawężników dlatego zależy mi na solidnej obręczy. Ważę ok 80kg, planuję też jeździć trochę dalej i będę montował bagażnik nad tylnym kołem. Budżet nieduży ok 150zł - na obręcz. Czytając różne opisy spotykam się z kilkoma niejasnymi dla mnie pojęciami np: - obręcz kapslowana - obręcz dwuścienna - obręcz 4 -ro komorowa - ścianki cnc - cieniowane szprychy Proszę o wytłumaczenie jak rozumieć powyższe pojęcia, czy one mają wpływ na wytrzymałość obręcz/koła? Zależy mi również na tym by później nie mieć problemu z doborem długości szprych, na stronie dt swiss znalazłem kalkulator. Zasadniczo nie bawię się w wagę piast, szprych, kół, opon itd, bo nie jestem wyczynowym sportowcem. Z góry dziękuję za porady. PS Czy można edytować temat postu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.