Skocz do zawartości

[spd] pedaly i buty

pawlo6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc,

w mej glowie pojawila sie mysl

mianowicie, chcialbym zeby sprawic mojej dziewczynie pedaly zatrzaskowe

Osoba jezdzi na rowerze crossowym marki GT

rower jest uzywany do codziennej jazdy po bulki i do pracy jak i na wycieczki rowerowe

w 90% po szosie ale takze zapuszczamy sie w lzejszy teren, taki przez ktory mozna przejechac na 28 calowych kolkach z waskimi oponkami.

Czy pedaly na szose beda rownie praktyczne jak ten MTB,

czy beda nadawaly sie do jazdy na codzien,

czy sa latwe w wypinaniu?

wydaje mi sie ze plusem takiego rozwiazania jest cena butow- W Bikershopie w krk mozna kupic juz za ok 140

Northwave

pozdrawiam

p.

Napisano

Hmm... Powiem Ci, zainwestuj w znana firme buta. Shimano, SIDI. Nie wiadomo jak bedzie noga czula sie w tym bucie Nor~. Przejscie po sklepie nic Ci nie da. Trzeba na takim bucie pojezdzic, pochodzic w terenie. Pedaly na szose i uzytkowanie MTB? Dziwna sprawa. Kup odrazu buta pod MTB wraz z pedalmi np. M505. Na poczatku bedzie trudno z wpinaniem i wypinaniem. Ale jazda w butach SPD to inna bajka. Moze zainwestuj w noski? LAtwiej bedzie, mniej kasy...

Napisano
Hmm... Powiem Ci, zainwestuj w znana firme buta. Shimano, SIDI. Nie wiadomo jak bedzie noga czula sie w tym bucie Nor~. Przejscie po sklepie nic Ci nie da. Trzeba na takim bucie pojezdzic, pochodzic w terenie. Pedaly na szose i uzytkowanie MTB? Dziwna sprawa. Kup odrazu buta pod MTB wraz z pedalmi np. M505. Na poczatku bedzie trudno z wpinaniem i wypinaniem. Ale jazda w butach SPD to inna bajka. Moze zainwestuj w noski? LAtwiej bedzie, mniej kasy...

To że ty nie znasz firmy Northwave to nie znaczy że to zła firma.

To jedna z lepszych firm robiących buty i ciuchy rowerowe ;)

Pawlo.

Ja smigam na northwaveach od 2 miesięcy i nie narzekam. Na twoim miejscu kupiłabym raczej buty do MTB a nie na szose.

Napisano

Quoludek, Northwave produkuje znacznie lepsze buty i odzież od sh*tmano ;)

Doradzanie komuś zakupu starych 505 także nie jest najlepszym pomysłem - gorsze możliwości ustawienia i wpinanie/wypinanie, od np. 520.

Do 300 pln

Shimano SPD-M520 - 89 pln

Buty rekreacyjne do około 200 pln :

Accent Rush / Terrano / Tracker / Trafic

Shimano SH-MT31, SH-MT32, SH-MT50

Adidas Minrett, El Moro

Czasami na allegro można trafić na stare modele sportowych butów SIDI w tych cenach ale nie jest to reguła.

Rekreacyjne Northwave'y zwykle kosztują po 250 wiec nawet ich tu nie wypisywałem...

Napisano

TO NIE SA BUTY DLA MNIE

ja jezdze w SIDI

______

tylko dla dziewczyny,

buty mtb to wydatek ok 200 <

natomiast na szose mozna miec juz za ok 140 nowe northwave w Bikershopie w krk na promocji

wiec sie zastanawiam ( poniwaz nigdy nie jezdzilem na szosowym sprzecie)

czy szosowe buty i pedaly sprawdza sie w uzytkowaniu na codzien, i na wycieczkach rowerowych..

_________

drugie pytanie.. czy da sie polaczyc pedaly mtb z butami szosa? (chyba nie bardzo- ale moze jestem w bledzie ? )

Napisano

Szosowe buty słabo sprawdzają się na wycieczkach - żona znajomego miała buty szosowe + spd i nam mało nie wywinęła orła pod sklepem, jak w 2 miejscach trzeba było podejść także jej nie było lekko.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kup lepiej MTB, są bardziej uniwersalne niż szosowe, nadadzą się w teren i na asfalt a szosowe już raczej nie. A jeśli w czasach kryzysu chcesz przyoszczędzić to polecam zwykłe noski za 4 zł na allegro i po sprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...