Skocz do zawartości

[korba] do kasety 9 rzędowej, czy obsłuży właściwie kasetę 7 rzędową?

fikumiku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich światłych :)

na wstępie proszę o wyrozumiałość, ponieważ dopiero od niedawna interesuję się kwestiami rowerowymi. Przymierzam się do kupna nowej korby, jednakże tak jak w tytule korba która mnie interesuję to fc-m442 ze względu na korzystną okazję kupna <100zł. Sek w tym ze wg noty producenta dedykowana jest ona do kast 9cio rzędowych. Sam posiadam jakiąś tanią siemiorzędową kasetkę shimano z tyłu, oraz co najważniejsze klamkomanetki jakies stefy(3x7) których nie chciałbym ruszać póki co z powodów finansowych. Jako ze nie jestem tego pewien co będzie najlepszym rozwiązaniem to rozpatruję również zakup korby alivio FC-M411 (48z).. Dodam ze posiadam przerzutkę na przód shimano lx, tył natomiast to nexave.. dobór części takich a nie innych, wziął się z braku doświadczenia.. Zatem wszelkie ewentualne wskazówki i sugestie od chcących dzielić się wiedzą i doświadczeniem są bardziej niż mile widziane.. :) p.s. zwłaszcza pozdrawiam starych wyjadaczy :P (nie ma to jak odrobinka wazelinki, żeby pociągnąć za język :P)

dodam jeszcze że moja masa póki co to 90 - 100kg ;)

Napisano

No bo z tego co wiadomo to do napędów 6, 7 i 8 rzędowych szerokość łańcucha wynosi 7,1 mm a 9-cio rzędowych szerokość łańcucha wynosi 6,8 mm.

Nie wiem jak będzie znów z przerzutką LX z przodu jeśli chodzi o zastosowanie korby z największym blatem 48. Trzeba by sprawdzić gdzieś.

Napisano

Z tego co wyczytałem na stronie shimano, ten lx którego mam obsługuję 44z i 48z, łańcuch mam mniejszej szerokości, reasumując, rozumiem że ten fc-m442 (z blatem 44) nie kolidowałby z niczym? po prawdzie wolałbym ten model, z racji tego ze do tej pory jeździłem na jakiś plastikach 42z i brakował mi przełożenia, z drugiej strony przechodzę przez rehab st. kolanowego i póki co ni mm sił na mocne depnięcie na 48.Wracając do sedna.. rozumiem że fc-m442 nie stanie się spudłowanym wyborem?

Napisano

Właśnie zamówiłem korbę (octalink). Pozostaje jeszcze kwestia suportu O ile mi wiadomo to suport 113 byłby optymalny. Jeśli mylę się w jakimś punkcie to proszę mnie poprawić. na oku mam prawie nowy BB-ES51 na octalink za 40 zł. Pytanie brzmi czy warto? osobiście jestem na tak, ale chciałbym jeszcze poznać opinię bardziej obiektywną..

Napisano

Sprawdziłem w katalogu shimano i faktycznie dla linii łańcucha 50 mm jest to oś 113. BB-ES51 jak najbardziej jak za cene 40 zł.

Napisano

Wszystko zamówione, teraz nic nie pozostaję jak tylko czekać na przesyłki i pojeździć... Dziękuje wszystkim za wyrażone opinie i odpowiedzi :icon_wink: myślę ze temat można uznać za zamknięty. jeszcze raz dzięki. Bez zbędnego przesadyzmu mogę powiedzieć ze poziom kultury i życzliwości na form można byłoby przenieść na nasze społeczeństwo, a żyłoby się każdemu o wiele lepiej... Pozdrawiam wszystkich fascynatów cyklistów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...