Skocz do zawartości

[modernizacja]rowerU - ok. 1000 zł

domestos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Za pare dni bede mial przypływ gotówki ok 1k pln i chcialbym troche zmodernizować swojego bh jumpera 760. Mam na myśli wymianę:

1.amortyzatora na taki ze skokiem 100mm (teraz mam 60),

2.przerzutek

3.suportu, korby, kasety

Jaki osprzęt mi polecicie ktory zmiesci mi sie w moim budżecie? Jeżdżę 50/50 po asfalcie i szutrze/lesie.

Napisano

Amor 100mm może zepsuc geometrię roweru. Szukałbym jakiejś 80. A jaki? Musisz podac ile ważysz.

Poza amorem wymieniłbym koła i hamulce. Jeśli napęd jeszcze działa to nie ma sensu go wymieniac. Zdecydowanie bardziej poprawią jakośc jazdy lzejsze koła z lżejszymi oponami, niz nowe przerzutki, czy korba.

Napisano

Waże 65kg, napęd nawet działa ale już zaczyna go dosyć słychać ale może jednak poczekać aż bardziej sie skatuje i dopiero wymienic. A koła jakie polecisz? No i jak koła to już pasuje też nowe piasty. Hamulców na razie nie chce wymieniac bo całkiem dobrze sie sprawują.

Napisano

Jeśli napęd zaczyna hałasowac, to moze po prostu nalezy go wyczyścic.

Musisz odpowiedziec sobie na pytanie, czy ten 1000zł to będzie w najbliższym czasie jedyna kasa na upgrade roweru czy też może będziesz mógł pozniej dokładac podobne kwoty.

Jeśli to jednorazowa kwota, to sprawdziłbym ile wazą twoje opony i jeśli sa ciężkie (>700g) to nabyłbym lzejsze. Amorek jeśli ten siada to za ok 250zł kupisz XCR'a, a jak jest dobry to bym zostawił. Resztę zostawiłbym tak jak jest i ciułał na całkiem nowy lepszy rower. Bo widzisz, jeśli nie wiesz czego potrzebujesz dokładnie to tak naprawde nie jestem pewien czy sa ci potrzebne ulepszenia.

Zadam ci jeszcze inne pytanie. Posiadasz kask/okulary/strój rowerowy? Bo jeśli nie to zakup tych rzeczy może przynieśc lepszy efekt niz udoskonalanie roweru. Tak samo komplet butów z pedałami zatrzaskowymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...