jefar Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, a trafiłem tutaj ponieważ noszę się z kupnem roweru mtb. Dwa modele firmy Giant znalazły się w kręgu moch zainteresowań, a mianowicie TranceX4 i TranceX5. Wyższy model X4 posiada hamulce Hayes Strokes Ryde disc , 160mm rotors, natomiast teoretycznie gorszy (tańszy) model X5 posiada Avid Juicy 3. Tutaj rodzi się moje pytanie, czy hamulce strokes są lepsze od avid. Będę używał rowerku nie za często w raczej przetartych szlakach leśnych, bez jakich specjalnych szaleństw chyba Pozdro, Krzych
Mandakun Napisano 14 Kwietnia 2009 Napisano 14 Kwietnia 2009 Hayesy zwą się Stroker, nie Strokesy. Sam nie jeździłem ani na Rydach, ani na Juicy 3. Jednak z tych dwóch modeli Avidy są raczej sporo lepsze. Podobno bardzo łatwo się je ustawia, dobrze pracują (siła, modulacja - ok) i są mało awaryjne. O Hayesach Ryde słyszałem sporo złych rzeczy. Siła podobno ok, gorzej z modulacją. Ludzie narzekają że często się psują, trudno ustawić zacisk tak, aby tarcza nie ocierała. Prostopadła budowa korpusu i nieosłonięta "dziura tam gdzie tłoczek" (hmm?) powodują, że przy jeździe w błocie zbiera się tam mnóstwo syfu. Klamki podobno szybko łapią luzy i klekoczą na wybojach. Ogólnie co do Strokerów, to chyba jedynie Ryde słabo wyszły. Wyższe modele są spoko. Sam mam Traile i póki co problemów z nimi nie ma. Pozdrawiam
Mod Team durnykot Napisano 15 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 15 Kwietnia 2009 Mój starszy brat ma Hayesy w wersji Ryde. Od nowości problemy z ustawieniem zacisku- dzwonienie tarcz na porządku dziennym. Okres dotarcia był baaaaaardzo długi. Po pół roku użytkowania ( tereny raczej płaskie ) zaczął przeciekać tylny zacisk, po kolejnym miesiący lewa klamka skrzypi i lekko sie zacina. Z perspektywy czasu można stwierdzić,że : modulacja w Hayesach jest kiepska, o ile wogóle jest;awaryjnośc olbrzymia, dzownienie należy traktowac jako wartość dodaną. Reasumując - mając do wyboru Avidy i Hayesy Ryde- Avid bez dwóch zdań.
creative1989 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Jakbym miał do wyboru trail albo juicy 3 to bym się może zastanawiał, ale przy twojej sytuacji to JUICY 3
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.