Skocz do zawartości

[tarczówki] avid juicy 3 czy hayes strokes

jefar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem nowym użytkownikiem forum, a trafiłem tutaj ponieważ noszę się z kupnem roweru mtb. Dwa modele firmy Giant znalazły się w kręgu moch zainteresowań, a mianowicie TranceX4 i TranceX5. Wyższy model X4 posiada hamulce Hayes Strokes Ryde disc , 160mm rotors, natomiast teoretycznie gorszy (tańszy) model X5 posiada Avid Juicy 3.

Tutaj rodzi się moje pytanie, czy hamulce strokes są lepsze od avid. Będę używał rowerku nie za często w raczej przetartych szlakach leśnych, bez jakich specjalnych szaleństw chyba ;)

Pozdro,

Krzych

Napisano

Hayesy zwą się Stroker, nie Strokesy.

Sam nie jeździłem ani na Rydach, ani na Juicy 3. Jednak z tych dwóch modeli Avidy są raczej sporo lepsze.

Podobno bardzo łatwo się je ustawia, dobrze pracują (siła, modulacja - ok) i są mało awaryjne.

O Hayesach Ryde słyszałem sporo złych rzeczy. Siła podobno ok, gorzej z modulacją. Ludzie narzekają że często się psują, trudno ustawić zacisk tak, aby tarcza nie ocierała. Prostopadła budowa korpusu i nieosłonięta "dziura tam gdzie tłoczek" (hmm?) powodują, że przy jeździe w błocie zbiera się tam mnóstwo syfu. Klamki podobno szybko łapią luzy i klekoczą na wybojach.

Ogólnie co do Strokerów, to chyba jedynie Ryde słabo wyszły. Wyższe modele są spoko. Sam mam Traile i póki co problemów z nimi nie ma.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Mój starszy brat ma Hayesy w wersji Ryde. Od nowości problemy z ustawieniem zacisku- dzwonienie tarcz na porządku dziennym. Okres dotarcia był baaaaaardzo długi. Po pół roku użytkowania ( tereny raczej płaskie ) zaczął przeciekać tylny zacisk, po kolejnym miesiący lewa klamka skrzypi i lekko sie zacina. Z perspektywy czasu można stwierdzić,że : modulacja w Hayesach jest kiepska, o ile wogóle jest;awaryjnośc olbrzymia, dzownienie należy traktowac jako wartość dodaną.

Reasumując - mając do wyboru Avidy i Hayesy Ryde- Avid bez dwóch zdań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...