lupuss Napisano 10 Kwietnia 2009 Napisano 10 Kwietnia 2009 Problem w tym, że od pewnego czasu na biegach 5,6,7,8 brak charakterystycznego cykania wolnobiegu (gdy nie pedałuje). To cykanie zastąpiło klekoczenie (jak wykałaczką o szprychy). Na początku dodatkowo pedała kręciły się przy prowadzeniu roweru ale po ostrym oliwieniu i czyszczeniu nexusa z zewnątrz ustało. Po oliwieniu zdarza się, że odpowiednie cykanie (szczególnie na 8) biegu powraca przy dużych prędkościach ale jak zwalniam to znów klekocze. Biegi oczywiście wchodzą idealnie. Potrafię ściągnąć koło i założyć od nowa. Wydaje mi się, że wiem jak wyjąć mechanizm z obudowy ale jeżeli już to zrobię to nie chce rozbierać dalej tylko wyczyścić i nasmarować z zewnątrz wg możliwości (oczywiście o ile nie zastane tam tonę błota). Pytanie jest takie czy ktoś miał już taki problem i może wie jak sobie z nim poradzić? Jeśli to coś dużego to mam serwis (niestety 70km od domu), który się podejmie naprawy ale na pewno nie będzie tanio to raz a dwa to chętnie nauczyłbym się obsługi nexusa (ale nie wszystko na raz).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.