Skocz do zawartości

[wyprawa] Francja -Wybrzeże

jarom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Wybieramy się na przełomie lipca i sierpnia na wybrzeże francuskie. Z powodu braku urlopów nasza wyprawa jest ograniczona niestety do 2 tygodni. Dlatego też planujemy zacząć wędrówkę od miejscowości San Remo (lub okolice), metę natomiast przewidujemy w okolicach Marsylii. W związku z tym mam kilka pytań, z pewnością ktoś już podróżował podobną trasą, a ja mam jedynie za sobą Borholm i nasze Mazury.

- najważniejsza sprawa to sposób dotarcia w miejsce docelowe (pociąg, samolot, ...)??? Oczywiście z własnymi rowerami.

- Jak wygląda wynajęcie w tym okresie pól namiotowych, campingowych na jedną noc?. Bo z tego słyszałem to w okresie wakacyjnym nie chętnie wynajmowane są miejsca namiotowe na jedną noc (wiadomo zatrzymać turystę). Jaka jest średnia cena za pole namiotowe.

- Gdzie można znaleźć opisy tras rowerowych, co warto zobaczyć i gdzie pojechać?. Wszelkie sugestie mile widziane :rolleyes:

Dodatkowo słyszałem że lepsza byłaby trasa od Marsylii ze wzgledu na kierunek wiatrów.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

My nad Lazurowe Wybrzeże dojechaliśmy na rowerach.W Nicei tuż nad morzem jest lotnisko... Co zwiedzać ? Monako, Nicea, Cannes ,Antibes ,Monte Carlo... zbyt mało miejsca aby opisać wszystkie atrakcje ! Raz spaliśmy na campingu

w Villefranche,stromy 7 km podjazd, kilka skalnych placyków pod namioty ,30E 2 0soby +namiot ale jakie widoki !!!

W Cannes nocleg w remontowanym hosteliku, właściciel zrobił wyjątek dla rowerzystów ! Poza tym noclegi na dziko.

Znalezienie odpowiedniej miejscówki trudne,bo teren skalisty i mocno zurbanizowany. Przejazd w większości szosami i ścieżkami rowerowymi biegnącymi brzegiem morza .Warto wspiąć się w Nicei na drogę Grande Corniche i pojechać nią na wschód,wspaniałe widoki ! My zrobiliśmy pętlę Marsylia-Monte Carlo - Tulon, z Tulonu promem popłynęliśmy do

Civitavechia we Włoszech a nast. rowerami do Rzymu. Wiatr nie jest przeszkodą a raczej sprzymierzeńcem ze względu na upały.

wschód

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...