jarom Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam wszystkich Wybieramy się na przełomie lipca i sierpnia na wybrzeże francuskie. Z powodu braku urlopów nasza wyprawa jest ograniczona niestety do 2 tygodni. Dlatego też planujemy zacząć wędrówkę od miejscowości San Remo (lub okolice), metę natomiast przewidujemy w okolicach Marsylii. W związku z tym mam kilka pytań, z pewnością ktoś już podróżował podobną trasą, a ja mam jedynie za sobą Borholm i nasze Mazury. - najważniejsza sprawa to sposób dotarcia w miejsce docelowe (pociąg, samolot, ...)??? Oczywiście z własnymi rowerami. - Jak wygląda wynajęcie w tym okresie pól namiotowych, campingowych na jedną noc?. Bo z tego słyszałem to w okresie wakacyjnym nie chętnie wynajmowane są miejsca namiotowe na jedną noc (wiadomo zatrzymać turystę). Jaka jest średnia cena za pole namiotowe. - Gdzie można znaleźć opisy tras rowerowych, co warto zobaczyć i gdzie pojechać?. Wszelkie sugestie mile widziane Dodatkowo słyszałem że lepsza byłaby trasa od Marsylii ze wzgledu na kierunek wiatrów. Pozdrawiam
IVANVII Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 My nad Lazurowe Wybrzeże dojechaliśmy na rowerach.W Nicei tuż nad morzem jest lotnisko... Co zwiedzać ? Monako, Nicea, Cannes ,Antibes ,Monte Carlo... zbyt mało miejsca aby opisać wszystkie atrakcje ! Raz spaliśmy na campingu w Villefranche,stromy 7 km podjazd, kilka skalnych placyków pod namioty ,30E 2 0soby +namiot ale jakie widoki !!! W Cannes nocleg w remontowanym hosteliku, właściciel zrobił wyjątek dla rowerzystów ! Poza tym noclegi na dziko. Znalezienie odpowiedniej miejscówki trudne,bo teren skalisty i mocno zurbanizowany. Przejazd w większości szosami i ścieżkami rowerowymi biegnącymi brzegiem morza .Warto wspiąć się w Nicei na drogę Grande Corniche i pojechać nią na wschód,wspaniałe widoki ! My zrobiliśmy pętlę Marsylia-Monte Carlo - Tulon, z Tulonu promem popłynęliśmy do Civitavechia we Włoszech a nast. rowerami do Rzymu. Wiatr nie jest przeszkodą a raczej sprzymierzeńcem ze względu na upały. wschód
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.