Skocz do zawartości

[rama] octane one void -skladam rower do street/dirt

deathmask89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mysle nad zlozeniem roweru do street'u, okazjonalnie do dirtu, na ramie OCTANE ONE VOID, kola 26", nie wiem czy amor z przodu czy sztywniak? Jakie hamulce i czy z przodu i z tylu? Przerzutka jako napinacz?

Znalazlby sie ktos tak mily i napisal mi wszystkie komponenty jakie proponuje, jakie bylby dobre itp. Przypomne, ze jestem totalnym laikiem i przydalaby mi sie bardzo czyjas pomoc w zlozeniu roweru :confused:

Z gory wielki dzieki za pomoc.

Napisano

Amor czy sztywny widelec zalezy od tego na czym się lepiej czujesz,no amor zawsze będzie lepszy niż sztywniak ale znowu to wiaże sie z większym wydatkiem,do streetu wystarczy mieć jeden hamulec(najlepiej na tył),ja tak samo jeżdziłem na takiej ramie na streece.Jeżlei czegos niewiesz albo chcesz wiekszej pomocy to pisz:GG:7586365

Napisano

Przy takiej kwocie lepiej bierz gotowego. Metro jest dobrą prozpozycją za przyzwoitą cenę.

Amor będzie lepszy na początek, bo wybacza błędy.

Co do rozmiaru kół - to juz Twoja decyzja. Niedawno była 'moda' na 24", ale od jakiegoś czasu 26" też się pojawiają coraz częściej.

A rozmiar ramy - najlepiej napisz ile masz wzrostu.

Napisano

Myślę, że przy Twoim wzroście lepiej 26" koła, a ramkę ciężko bedzie znaleźć większą. Najlepiej jakbyś mógł przymierzyć się do takiego roweru. Chociaż z drugiej strony wyżsi ludzie śmigają na takich ramach i nie narzekają :)

I jak tylko street to lepiej bez przerzutki (mniej do uszkodzenia i nie bedą potrzebne zmiany przełożen), ale jeśli zamierzasz czasem jeszcze gdzies pojechać czy dojechać, to może central 2.

Napisano

Mieszkam w malym miasteczku, w sumie to w takiej jakby dzielnicy, ktora jest jakby w lesie- dawne sanatorium, wiec po lasach bym sobie smigal, do miasta mam ok 3 km, wiec tak daleko nie musialbym dojezdzac, wiec przerzutki sie nie zdadza- chociaz zawsze mozna chyba je zdemontowac i zalozyc jakbym chcial w trase gdzies smignac, co? Ten central wydaje mi sie wporzadku, tylko znowu rama 12,5:/ wolalbym 15. Nie wiem juz sam...a moze kona shred? albo masz jakas inna propozycje?

Napisano

Zdemontować możesz przerzutkę i zamontowac, ale jest trochę z tym zabawy, bo musiałbyś zdjąć przerzutkę, napinacz, łańcuch, kasetę, kupić reduktor i zamontowac go i najlepiej drugi łancuch (krótszy). Ale zawsze możesz pojeździć z przerzutką i ewentualnie zdjać jak nie będzie potrzebna czy będzie przeszkadzała.

Kona shred dała by radę, aczkolwiek jest to rower bardziej uniwersalny (dziwne geo, częsci też dziwnie dobrane) a jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Chyba, że takie cos http://allegro.pl/show_item.php?item=555152864 - tańszy trochę, ale za to z gorszym amorem.

Napisano

Domyslilem sie, ze zabawy z tym by troche bylo:/ pomysle jeszcze jak to wszystko wyczaruje:D ale poki co to chyba jestem za tym metropolijny. Widze, ze z trojmiasta jestes, mozna powiedziec, ze ja tez-mieszkam jakies 90 km od gdanska, zreszta czesto jezdze do triocity:D wiec jak cos zloze czy kupie, to mozemy posmigac, bo niestety w moich okolicach jestem jedynym, kogo to jakos jara:D:/ na razie nie mam wiecej pytan;P wielkie dzieki za pomoc i za cierpliwosc. jeszcze jak moglbys podac mi swoje gadu, gdybym mial jeszcze jakies pytania;) pozdro wielkie.

Napisano

ja bym się nie pakował w przerzutki rzadne :ermm:

najlepiej kupić gotowego metropolisa jak sie ma tyle kasy, a nie bawić sie w składanie, jak dopiero zaczynasz i nie masz jakiś specjalnych wymogów.

do dirtu i streetu rama musi być mała! :P ale to 12,5 cali jest inaczej chyba mierzone i taki rozmiar musi być żeby sie fajnie jezdziło ;P

a jak tak sie upierasz to moge sie zamienić bo mam signa 15ke i nawet Ci moge jeszcze dopłacić xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...