Skocz do zawartości

[rama]Rama dualowa Mielec z Allegro - opinie o niej

david11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad zmianą ramy gdyż obecna jest ze stali Hi Ten i nie jest specjalnie wzmacniana i jest dla mnie za duża. Głównie obserwuje aukcje na allegro gdyż można kupić bardzo tanio używane rzeczy.. W oko wpadła mi jedna rama, jest to rama do dualu (przynajmniej na taką wygląda) i cena jest jak dla mnie w sam raz w dodatku że koleś sprzedaje z tą ramą amorka RST Gila T5. Wszystko ładnie pięknie ale zastanawiam się czy ona nie będzie na mnie za mała? Jest to rama 15'' a ja w chwili obecnej śmigam na 19'5 ale czuje że jest ona dla mnie za duża.. Pomiędzy 15'' a 19,5'' jest spora różnica a nie mam jak przymierzyć czy mi będzie pasowało :) .

Mam 176CM wzrostu i ważę 58kg, nie mam zamiaru katować tej ramy, głównie była by używana do jazdy po mieście i czasem na nie dużych hopkach w terenach leśnych.

Czy w ogóle warto brać te ramę?

http://www.allegro.pl/item450445293_alumin...rek_okazja.html (prosił bym aby nikt mi jej z przed nosa nie zwinął :) ).

Edit: Pierwsze co bym z nią zrobił to wymalował na czarno :P.

Napisano

Po pierwsze rama którą pokazałeś to rama do Dualu, czyli nie do jazdy po mieście i w lesie...

Po drugie jeśli nie chcesz skakać na rowerze, to zdecydowanie 15tka będzie za mała.

Po trzecie - wypatrz sobie coś pomiędzy...

Napisano

po 1 rama jest blee :P zdecyduj sie czy chcesz skakać czy nie? a czy ta jazda po lesie to będzie bardziej zjazd czy xc? Jeśli planujesz jeżdzić własnie jakoś tak bardziej agresywnie to taka rama powinna dać rade :) tez mam rame 15" i jak podniesiesz sztyce to jakiś troche większy dystanskik też da sie strzelić (z20km). Tylko ja bym za bardzo nie był skłonny do tej ramy... jakiś dziwny noname :P amor też moze długo nie wytrzymać... ale za 200zł... moze warto zaryzykować ;)

wiesz co.. jak bym zalicytował za 100zł i zobaczył jak sie losy potoczą :)

Napisano

Wojtek bardzo ładny avek :).Myśląc o skokach nie mam na myśli extreme DH tylko co najwyżej lądowania z 0,5m (czasem też w mieście, ze schodków np.).

Ale doszedłem do wniosku że poczekam do mikołaja, a że blisko mam urodziny to można by to połączyć i wyjdzie nowa markowa rama ;) . Żeby nie wyszło że temat bezsensu bo najpierw chce kupić a potem się rozmyślam to zapytam:

Jaki rozmiar ramy szukać w moim wypadku? Często zdarzają mi się dłuższe dystansy (z 30km) ale rower musi się też doskonale sprawdzać w czyli zjazdom i NIEWIELKIM hopkom, ogólnie nie zamierzam skakać na wysokości wyższe niż 0,5m. Wiem że to ciężko połączyć w dodatku że rama musi być możliwie jak najtańsza ale może się coś znajdzie? Co sądzicie o Leader Foxie Darkstar bądź Cocaine?

Napisano

gdybys jeszcz mial ja uzywac do dualu to dalaby rady ale ty masz zupelnei inne wymagania do ktorych 15 sie w ogole nie przyda a wrecz bedzie przeszkadzala, olej ja

Napisano

acha :) OJ to już chyba nie mój zakres wiedzy :D takie niewielkie skoczki może zniosą nawet ramki do xc :) kup tak moze z 17" zebyś nie walił kolanami w kiere, a zeby nie była za wielka i dobrze sie nią manewrowało. Z tego co mówisz i z tego co mi się zdaje to musiałbyś poszukać jakieś ramki do enduro... chyba :D

a LF nie są złe B) stosowane od dualu przez street az do downhillu z dwupółowymi amortyzatorami

Napisano

Przy 176cm wzrostu "17/"18 powinna być dobra.

Mimo wszystko polecałbym udać się do sklepu z łowełkami i przymierzyć się do takowych, bo kupowanie w ciemno to zbyt duże ryzyko, jeśli w grę wchodziła by większa kasa...

Pozdrówko!

Napisano

Super ta rama ale w chwili obecnej nie mam pieniążków a podejrzewam że jak będę miał to ty już to sprzedasz... A możesz napisać jakie są w niej stery(chodzi o rozmiar w '')?

A co sądzicie o ramie LeaderFox Cocaine bądź dragstar?

Edit: Wczoraj przejechałem się na 16'' rowerku(podobnej klasy do mojego złoma tylko jeszcze z amorem tylnim) i zdarzało mi się przy skręcanie uderzyć kolanami kiere :) , czy to znaczy że mam szukać 17'' czy 18''?

Napisano

17" do xc? na twoj wzrost troche malo :) jesli to rama nie sportowa bo wtedy potrzebna ci nawet 19" musisz tez patrzec wlasnie na geometrie ramy :)

Napisano
A co sądzicie o ramie LeaderFox Cocaine bądź dragstar?

Chcesz jeździć XC, Enduro, a non stop podajesz nam przykłady ram typowych dla grawitacyjnych odmian kolarstwa... - czegoś tu nie rozumiem?!

Napisano

Może to głupie ale po prostu mi się one podobają ;). Jakieś propozycje dobrych ram z dobrą geometrią do xc czy enduro(nie więcej niż 350zł, no chyba że chodzi o 15zł to wtedy ok ;))?

P.S

Musi mieć stery 1 i 1/8 cala ahead ze względu prostego, właśnie chce kupić takiego amorka (o którym jest osobny temat).

Napisano

Ja nad tym Mielcem bym sie mocno zastanowił, oraz dopytał o wagę, bo może być klocek. Rozmiar 15" nie byłby zły, przy długiej sztycy i odpowiednio pionowym koncie nachylenia rury podsiodłowej da się żyć.

Ogólnie to poleciłbym Ci LF Dragstar 16". Oczywiście nie będzie to ideał ani do skakania, ani do jazdy normalnej, ale coś w miarę pośrodku. Sam długi czas jeździłem na Dragu 14" ( przy wzroście 180cm i wadze pod 80kg ) xc to to nie było, ale dynamiczne wycieczki po kampinosie dało się robić i to na 30-40km. Natomiast na hopach zakręciłem na niej 360 ( niezbyt ładne ale zrobione i ustane ). Ramka miała potencjał i była najlepszym co miałem do tej pory ( obecnie jeżdze na Destroyerze Street, ale już od roku typowo emerycko - bunny i manual ;) )

Napisano

Xard przeczytaj jeszcze raz do czego potrzebny jest autorowi tematu rower. Nie do skakania, tylko do XC i Enduro.

Drag "16 będzie dla niego zdecydowanie za mały więc raczej bez sensu.

david11 musisz się zdecydować, czy twój rower ma być dobrany pod Ciebie i pod styl jazdy, czy ma dobrze wyglądać i Ci się podobać - niestety patrząc ze strony praktycznej twoje rozumowanie nie wchodzi w grę, no ale to twój wybór - albo być praktyczna, albo ma dobrze wyglądać...

Pozdrawiam! ;)

Napisano

Polecicie mi jakieś ramki do tego enduro do 350zł? Nie znam się specjalnie na rowerach, żeby wymienić widelec jadę do serwisu, jedyne co wymieniłem sam to Vki xD.Napisałem do czego rower stosuje wy powiedzieliście że to enduro i xc to teraz czekam na jakieś konkretne ramki :).

P.S

Najlepiej żeby to była jakaś 18'' bądź 18,5 gdyż 16'' jest dla mnie za mała a 19'5 troszeczkę za duża, a ja jeszcze rosnę :P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...