Skocz do zawartości

[rower] Giant Yukon GTS Disc --> rower do streetu

slajver

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Giant Yukon GTS Disc na rok '06. Chciałbym przerobić go na rower do streetu.

Nie jestem pewien co mogę wykorzystać ze starego roweru. Na pewno będę musiał kupić ramę, nie wiem czy konieczne będzie kupno amortyzatora chociaż wydaje mi się że tak ponieważ ten który mam teraz jest dość miękki. Czy coś jeszcze ? Zastanawiam się nad ramą pokroju DC Pussy ale znacznie tańszą (w granicach 400 - 500 zł). Będzie to mój pierwszy rower do wywijasów także nie chcę odrazu kupować super sprzętu, jednak nie chcę też syfu z macrocashu. Mam zamiar wyrzucić przerzutke i kasetę tylną i wymienić na singlespeed ponieważ już teraz denerwuje mnie ciągłe skakanie przerzutki jak i łańcucha. Chyba będe zmuszony wymienić korbę przednią ponieważ jest dość słaba (przy supporcie mam owinięte taśmą do rur, inaczej śrubka się odkręca :/ ).

Chciałbym byście mi doradzili co mniej więcej powinienem wymienić a co mogę zostawić albo czy może taka modyfikacja jest w ogole opłacalna.

Specyfikacja roweru:

Materiał ramy: FluidForm AluxX

Widelec: SR Suntour XCR

Skok przód: 100

Mostek: A1

Kierownica: A1

Pozostałe:

Sztyca: aluminium

Siodełko: Velo

Piasty: Formula

Obręcze: Alex CR18

Opony: Kenda Blue Groove/Nevegal

Manetki: Shimano Alivio

Przerzutka przód: Shimano Acera

Przerzutka tył: Shimano Deore

Dźwignia hamulca: Tektro

Hamulce: Hayes GX2

Korby: Truvativ ISO Flow

Środek suportu: ?

Pedały: ?

Łańcuch: KMC

Kaseta: ?

Ilustracja: http://rowery.onet.pl/_i/sprzet/rowery/600/2006_13246.jpg

Napisano

tzn kaseta, przerzutka, łańcuch, manetki się nadają, ale jak robisz singla no to odpadają

kwestia kierownicy i mostka - jakiś czas to podziała, ale licz się z tym że jest to sprzęt zaprojektowany na rodzinne wycieczki, a nie do podskakiwania. im bardziej kochasz swoje zęby tym szybciej się tych częsci pozbędziesz.

korba, amor, koła, rama się nie nadają

sztyca mogłaby zostać, ale przy zmianie ramy i tak ją zmienisz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...