Snake20 Napisano 5 Września 2008 Napisano 5 Września 2008 Kolejny problem..., tym razem nie jest to moja robota, kaseta i piasta są nowe zakładane przez serwis. Przy mocniejszym nacisku na pedały pojawiają się stuki w okolicach kasety na 100%. Sprawdzałem ręcznie, że kaseta ma luz (max. 1mm). Wszystkie te dźwięki strasznie irytują. Co w tej sytuacji należy robić? Z góry dziękuje...
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2008 Mod Team Napisano 5 Września 2008 Zdejmij kasetę i wyczyść bębenek, zmontuj. Chociaż wydaje mi się, że to jest albo coś w bębenku, albo łożyska.
Snake20 Napisano 5 Września 2008 Autor Napisano 5 Września 2008 Dodam jeszcze to, że stuki najprawdopodobniej pojawiły się po umyciu roweru, tzn. nie jestem na 100% pewien czy nie było tak wcześniej ale czy może to być bezpośrednia przyczyna?. Używałem co prawda na te elementy bieżącej wody do mycia, ale bez żadnego mocnego ciśnienia.
eternit Napisano 5 Września 2008 Napisano 5 Września 2008 To że kaseta ma mały luz to chyba normalka. Mam z tyłu piastę Deore i bębenek ma mały luz. Oglądałem dużo droższe i lepsze piasty i było to samo. Tyle moich obserwacji... Moje zdanie jest takie, że jeżeli piasta jest nowa a Ty nie myłeś roweru myjką ciśnieniową, tylko pochlapałeś go gąbką czy czymś w tym stylu to raczej bębenek jest cały i babranie się w nim raczej nie ma sensu. Mój rower po kontakcie z wodą reaguje podobnie, pojawiają się bardzo głośne stuki, trzeszczenia w okolicy kasety. Winny jest łańcuch... u mnie wystarczy go przetrzeć szmatką i przesmarować i znowu panuje cisza. Jeżeli po umyciu nie nasmarowałeś łańcucha to może jest to jakieś wyjście...
Snake20 Napisano 5 Września 2008 Autor Napisano 5 Września 2008 tzn. jeżeli chodzi o łańcuch to raczej nie został dobrze umyty, nadal trzymają się na nim drobinki piasku jednakże w niedużych ilościach. Zastosowałem też smar niby specjalny do łańcuchów. http://allegro.pl/item428482890_smar_w_spr...mano_430ml.html Co ciekawe, mam wrażenie że to totalny niewypał, żadnych w nim właściwości smarujących. Przesmarowałem dokładnie cały łańcuch i ku mojemu zdziwieniu, cały napęd chodził 2x głośniej. Wszystko zaczęło chrobotać itd. Pewnie to wina pozostałości po piasku, ale nie do przesady...
eternit Napisano 5 Września 2008 Napisano 5 Września 2008 Te smary "Shimano Workshop" są całkiem niezłe, tylko następnym razem do łańcucha kup sobie normalną oliwkę. Smar w sprayu jest moim zdaniem dosyć nieekonomiczny, dużo się go marnuje. Może poszukaj na forum czegoś o metodach smarowania łańcucha, jeśli nie masz za bardzo doświadczenia w temacie. Wyczyść dokładnie łańcuch i dopiero namsaruj. Potem odstaw na jakiś czas, przejedź kawałek i ewentualnie wytrzyj nadmiar smaru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.