Skocz do zawartości

[suport] Accent BB-EX2 + korba Truvativ Firex Team, Czy ktoś to montował?

jaktro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem ze złożeniem do kupy właśnie takiego zestawu jak w temacie. Czy jest tu może osoba która to złożyła? Teoretycznie wszystko powinno pasować, ale jak się okazuje w praktyce tak nie jest. Zamiennik Accenta nie jest do końca udany, mianowicie jego wymiary różnią się od suportu Truvativa i tu powstaje problem - 2 czy 3 podkładki? Próbowałem obydwu wariantów, przy 2 korba przesuwa się na lewo i prawo, a przy 3 po dokręceniu wszystkiego łożyska są tak ściśnięte że korba obraca się ze sporym oporem... :cry:

Pomijam już fakt że łożyska, podkładki, tuleje itp wypadają z misek za każdym razem jak się korba przesuwa na boki. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Może ktoś już miał taki problem i sobie z nim poradził? Pomocy!

Napisano

chcialem za jakies dwa tygodnie tez sobie kupic accenta do truvativa ale widze chyba sie powstrzymam jak na razie ;) roznia sie wymiary oslon na lozyska? tzn misek ? a co do podkladek to nie ma do tego zadnej instrukcji ?

Napisano

Na pierwszy rzut oka nic się nie różni, ale suwmiarką nie mierzyłem. Po złożeniu okazuje się jednak, że coś z wymiarami jest nie tak. Sam suport nie robi najlepszego wrażenia już na początku (przykładowo zamiast mniejszego, 22mmetrowego łożyska lewego wstawione jest takie jak prawe, 24mm + tuleja redukcyjna - podejrzewam że to jedyna różnica pomiędzy wersją do Shimano BB-EX a Truvativem BB-EX2) Instrukcji żadnej nie ma. Nie polecam. Póki co przynajmniej, bo żadnego doświadczenia z wytrzymałością, eksploatacją z racji na to, że nie mogę go złożyć nie mam nawet okazji przeprowadzić, w każdym razie nie wygląda to obiecująco.

Napisano

pociesze cie, ze w oryginalnych lozyskach do truvativa tez nie ma mniejszego lozyska po lewej stronie, a wlozona jest wlasnie tulejka redukcyjna do mniejszej srednicy wewnetrznej. jak masz suwmiarke to mozesz zmierzyc miski tzn ich szerokosc i szerokosc gwintu, ja zmierze swoje i porownamy.

Napisano

Hehe, mam oryginalnego Truvativa, zresztą już po jednej wymianie łożysk - widocznie nie przypatrzyłem się dokładnie, myślałem że tam są dwa różne łożyska :D W każdym razie Truvativ nie rozpadał mi się na części pierwsze przy montażu jak Accent... . Położyłem miski obie (Truvativa i Accenta) na biurku, wysokościowo się wydawały takie same, ale różnica jak się okazuje musi być. Same podkładki po dokładniejszy oględzinach Accenta też są minimalnie cieńsze. Zmierzyłbym sam suwmiarką, ale niestety gdzieś ją zapodziałem. :D Poszukam i dam znać jakby co.

Napisano

Ja mam taki suport i taka samą korbę. Wszystko pasuje do siebie idealnie. Jakość wykonania suportu? Mam wrażenie, że to to samo co Truvativ GXP. Nic nie odpadało itp. Włożyłem po 1 podkładce z każdej strony (podkladki accent). Nie ma luzów. Działa bdb. Jestem zadowolony. Suport przejechał juz ok.1000km i nie mam zastrzeżeń. W sumie jego cena (64zł) jest tak niska, że można go wymieniać co rok :D

Napisano

To ja już zupełnie nie wiem o co tu chodzi. Ta sama rama (Level A6) ten sam suport, ta sama korba, a u mnie po 2 podkładkach i dokładnym skręceniu można przesuwać ramiona korby w lewo i prawo pukając delikatnie gumowym młotkiem... Mało tego, jak wsiadłem na rower to po dwóch obrotach korba przesunęła się w lewą stronę sama - wypychając tym samym lewe łożysko z miski...

Czy oba ramiona korby stykają się z miskami? Czy może lewe się styka, zaś prawe pod zębatkami odstaje na jakieś 1,5mm od miski?

Napisano

Ale mowa o suporcie Accenta z dwoma podkładkami? Bo ja o to pytam, a Ty mówiłeś że dopiero masz w planach jego kupno?

Ja właśnie tak mam przy tym suporcie i nie wiele trzeba (wczoraj wystarczyło 10m drogi i dwa obroty korbą) by korba powędrowała w lewo, wypychając lewe łożysko o te 1,5mm z miski, a dotykając prawym ramieniem do prawej miski...

Napisano

Udało się zamontować Accnta, duży klucz, duża dźwignia i miski można dokręcać w nieskończoność - zmieściły się 3 podkładki i jest idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...