jaktro Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 Mam problem ze złożeniem do kupy właśnie takiego zestawu jak w temacie. Czy jest tu może osoba która to złożyła? Teoretycznie wszystko powinno pasować, ale jak się okazuje w praktyce tak nie jest. Zamiennik Accenta nie jest do końca udany, mianowicie jego wymiary różnią się od suportu Truvativa i tu powstaje problem - 2 czy 3 podkładki? Próbowałem obydwu wariantów, przy 2 korba przesuwa się na lewo i prawo, a przy 3 po dokręceniu wszystkiego łożyska są tak ściśnięte że korba obraca się ze sporym oporem... :cry: Pomijam już fakt że łożyska, podkładki, tuleje itp wypadają z misek za każdym razem jak się korba przesuwa na boki. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Może ktoś już miał taki problem i sobie z nim poradził? Pomocy!
kello Napisano 20 Lipca 2008 Napisano 20 Lipca 2008 chcialem za jakies dwa tygodnie tez sobie kupic accenta do truvativa ale widze chyba sie powstrzymam jak na razie roznia sie wymiary oslon na lozyska? tzn misek ? a co do podkladek to nie ma do tego zadnej instrukcji ?
jaktro Napisano 20 Lipca 2008 Autor Napisano 20 Lipca 2008 Na pierwszy rzut oka nic się nie różni, ale suwmiarką nie mierzyłem. Po złożeniu okazuje się jednak, że coś z wymiarami jest nie tak. Sam suport nie robi najlepszego wrażenia już na początku (przykładowo zamiast mniejszego, 22mmetrowego łożyska lewego wstawione jest takie jak prawe, 24mm + tuleja redukcyjna - podejrzewam że to jedyna różnica pomiędzy wersją do Shimano BB-EX a Truvativem BB-EX2) Instrukcji żadnej nie ma. Nie polecam. Póki co przynajmniej, bo żadnego doświadczenia z wytrzymałością, eksploatacją z racji na to, że nie mogę go złożyć nie mam nawet okazji przeprowadzić, w każdym razie nie wygląda to obiecująco.
kello Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 pociesze cie, ze w oryginalnych lozyskach do truvativa tez nie ma mniejszego lozyska po lewej stronie, a wlozona jest wlasnie tulejka redukcyjna do mniejszej srednicy wewnetrznej. jak masz suwmiarke to mozesz zmierzyc miski tzn ich szerokosc i szerokosc gwintu, ja zmierze swoje i porownamy.
jaktro Napisano 21 Lipca 2008 Autor Napisano 21 Lipca 2008 Hehe, mam oryginalnego Truvativa, zresztą już po jednej wymianie łożysk - widocznie nie przypatrzyłem się dokładnie, myślałem że tam są dwa różne łożyska W każdym razie Truvativ nie rozpadał mi się na części pierwsze przy montażu jak Accent... . Położyłem miski obie (Truvativa i Accenta) na biurku, wysokościowo się wydawały takie same, ale różnica jak się okazuje musi być. Same podkładki po dokładniejszy oględzinach Accenta też są minimalnie cieńsze. Zmierzyłbym sam suwmiarką, ale niestety gdzieś ją zapodziałem. Poszukam i dam znać jakby co.
SLOSO Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 Ja mam taki suport i taka samą korbę. Wszystko pasuje do siebie idealnie. Jakość wykonania suportu? Mam wrażenie, że to to samo co Truvativ GXP. Nic nie odpadało itp. Włożyłem po 1 podkładce z każdej strony (podkladki accent). Nie ma luzów. Działa bdb. Jestem zadowolony. Suport przejechał juz ok.1000km i nie mam zastrzeżeń. W sumie jego cena (64zł) jest tak niska, że można go wymieniać co rok
jaktro Napisano 21 Lipca 2008 Autor Napisano 21 Lipca 2008 To ja już zupełnie nie wiem o co tu chodzi. Ta sama rama (Level A6) ten sam suport, ta sama korba, a u mnie po 2 podkładkach i dokładnym skręceniu można przesuwać ramiona korby w lewo i prawo pukając delikatnie gumowym młotkiem... Mało tego, jak wsiadłem na rower to po dwóch obrotach korba przesunęła się w lewą stronę sama - wypychając tym samym lewe łożysko z miski... Czy oba ramiona korby stykają się z miskami? Czy może lewe się styka, zaś prawe pod zębatkami odstaje na jakieś 1,5mm od miski?
kello Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 lewe sie styka z miska a prawe odstaje na troche tak wlasnie z 1,5 milimetra
jaktro Napisano 21 Lipca 2008 Autor Napisano 21 Lipca 2008 Ale mowa o suporcie Accenta z dwoma podkładkami? Bo ja o to pytam, a Ty mówiłeś że dopiero masz w planach jego kupno? Ja właśnie tak mam przy tym suporcie i nie wiele trzeba (wczoraj wystarczyło 10m drogi i dwa obroty korbą) by korba powędrowała w lewo, wypychając lewe łożysko o te 1,5mm z miski, a dotykając prawym ramieniem do prawej miski...
kello Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 ja mowie o oryginale. u mnie z kolei wyszlo prawe lozysko jak zapomnialem dac obu podkladek.
jaktro Napisano 25 Lipca 2008 Autor Napisano 25 Lipca 2008 Udało się zamontować Accnta, duży klucz, duża dźwignia i miski można dokręcać w nieskończoność - zmieściły się 3 podkładki i jest idealnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.